AA
EP debatteert over biljetten van 1 en 2 euro

Agalev-europarlementslid Bart STAES schaart zich achter het voorstel om te bestuderen of muntstukken van 1 en 2 euro niet beter zouden worden vervangen door biljetten. "Muntstukken van 1 en 2 euro wegen zwaar door. Letterlijk, maar ook figuurlijk. Zoals zoveel mensen heb ook ik mezelf er immers al op betrapt dat ik geneigd ben deze munten gemakkelijk uit te geven. Toch vertegenwoordigen ze een relatief hoge waarde. Zeker ook voor de inwoners van de Uitbreidingslanden. Daar is het welvaartsniveau voorlopig minder hoog."

"Te veel nog rekent de Europese consument in zijn oude munt," weet Staes. "'Eén euro' vertegenwoordigt nochtans veel meer dan pakweg één frank of één gulden, om nog maar te zwijgen van de peseta of de lire. Het is ook één van de redenen waarom wordt voorgesteld de dubbele prijsaanduiding helemaal te schrappen."

Er is meer dan één 'psychologisch' aspect verbonden aan de stukken van 1 euro: door ze om te vormen tot een biljet plaatst Europa ze ook regelrecht tegenover de Amerikaanse dollar. "Het EP spreekt vandaag ook over de biljetten van 500 euro. Hoewel veel mensen het dure briefje waarschijnlijk nog niet in handen hebben gehad, bestaat de vrees dat deze coupure wordt gebruikt om geld wit te wassen," verklaart Staes. "Hoewel de 500-eurobiljetten erg handig zijn bij bv. de perfect legale veehandel of markt van tweedehandswagens, zijn ze voor het overige toch vooral te vinden in criminele milieus. Een zo'n bankje vertegenwoordigt al snel de helft van een gemiddeld maandloon: overbodig erop te wijzen dat je in een kleine koffer een heel huis kwijt kan."

De discussie over de euro besprak ook de noodzakelijkheid van de kleine muntjes. Er is een strekking in het EP die vindt dat lidstaten zelf moeten kunnen beslissen of ze de stukken van 1 en 2 eurocent willen behouden. "Een brood kost 1,51 euro. Veel broodautomaten werken nu al niet meer met het muntje van 1 eurocent," weet Staes. "Het is maar een van de vele aanwijzingen dat de detailhandel én de consumenten niet echt blijf weten met de allerkleinste euromuntjes. Daar staat tegenover dat het afschaffen ervan natuurlijk niet mag leiden tot een algemene prijsverhoging. In deze evaluatie van de invoering van de euro betreurt de rapporteur overigens dat ze, vooral dan in de dienstensector, het leven duurder heeft gemaakt."

Tot slot adviseert een van de rapporten dat ook geldautomaten (meer) bankbiljetten van 5 of 10 euro uit de muur zouden moeten leveren.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?