AA
(30/05/08) Commissie: in de beleidsverklaring worden voor 2009 grote veranderingen van de regelingen voor visserijbeheer voorgesteld

De Europese Commissie heeft vandaag haar jaarlijkse beleidsverklaring over de vangstmogelijkheden voor 2009 gepubliceerd, waarin wordt uiteengezet welke aanpak zij van plan is te kiezen bij de vaststelling van de totaal toegestane vangsten (Total Allowable Catches - TAC's) en de beperkingen van de visserijinspanning voor het komende jaar. Ook komt uit de beleidsverklaring duidelijk naar voren dat er sinds de hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) van 2002 onvoldoende concrete vooruitgang is geboekt. Met name zijn de TAC's op een veel hoger niveau vastgesteld dan ze volgens de wetenschappelijke adviezen hadden mogen zijn, waardoor de overbeviste bestanden niet de kans hebben gekregen zich te herstellen; verder is het zeedagensysteem niet doeltreffend gebleken om de visserijinspanning te beperken. Het gevolg is dat 88% van de visbestanden in de EU overbevist wordt, tegenover 25% wereldwijd.


Ondanks de grote inspanningen is de algemene situatie van de bestanden sinds 2003 niet verbeterd. De Commissie stelt derhalve voor de TAC's flexibeler te maken, zodat ze per jaar kunnen worden aangepast, waardoor er meer doeltreffende herstelmaatregelen kunnen worden genomen voor overbeviste bestanden en de vissers meer van het herstel van bestanden kunnen profiteren. Een ander voorstel van de Commissie houdt in dat voor het beheer van de visserijinspanning wordt overgestapt op een kilowattdagensysteem, dat gemakkelijker te controleren en flexibeler in de uitvoering is. De lidstaten en de belanghebbenden wordt verzocht vóór 30 juni hun mening te geven over de voorgenomen nieuwe aanpak.


Joe Borg, Europees Commissaris voor Maritieme zaken en visserij, zei het volgende over de beleidsverklaring: "De situatie van de Europese visbestanden blijft alarmerend. Vijf jaar na de vorige hervorming van het GVB zijn er nog steeds grote problemen, waardoor de positieve maatregelen die zijn genomen, zoals langetermijnplanning, de voorzorgsaanpak en de ruimere consultatie van belanghebbenden, geen tastbare resultaten opleveren. Om de zeeën weer helemaal gezond te maken, moeten drastischer maatregelen worden genomen. Dat is de enige manier waarop de visserij echt winstgevend en duurzaam kan worden gemaakt. Ik roep de lidstaten en de belanghebbenden op om de voor 2009 voorgenomen aanpak te ondersteunen en om opbouwende kritiek en advies te verstrekken over de beste manier om een en ander in te voeren."

De mededeling begint met een analyse van de staat waarin de visbestanden in de EU, die ten opzichte van de bestanden in de meeste andere regio's in de wereld sterk overbevist zijn, zich bevinden. Het resultaat is dat de visserij in de EU tegenwoordig een veel kleinere bijdrage aan de Europese economie en voedselvoorziening levert dan in het verleden. Wat nog verontrustender is, is dat wetenschappers de situatie van 57% van de bestanden niet kennen, voornamelijk als gevolg van onjuiste vangstaangiften. Om ervoor te zorgen dat het GVB doeltreffend werkt, zijn betere gegevens nodig, en is het met name van belang dat verschillende gegevensbronnen automatisch onderling worden vergeleken.

Om deze situatie doeltreffend aan te pakken moet een aantal zaken dringend worden gewijzigd. In de eerste plaats moeten de vangstmogelijkheden worden aangepast aan de visserijmortaliteit, zodat het bestand op de langere termijn de hoogst mogelijke opbrengst oplevert. Voorheen mochten de TAC's met niet meer dan 15% per jaar naar boven of beneden worden bijgesteld om de bedrijfstak een minimale stabiliteit te garanderen. Nu blijkt echter duidelijk dat deze maatregel voor bestanden die ernstig overbevist zijn, resultaten oplevert die tegen de langetermijnbelangen van de sector zelf indruisen. De Commissie stelt naar aanleiding van het advies van haar Wetenschappelijk, Technisch en Economisch Comité voor de visserij (WTECV) derhalve een flexibeler aanpak voor van de jaarlijkse wijzigingen van de TAC's, in overeenstemming met de aanpak die onlangs is voorgesteld in het kader van de herziening van het herstelplan voor kabeljauw. Dit maakt het mogelijk echte instandhoudingsmaatregelen te nemen waar ze het hardst nodig zijn, terwijl de bedrijfstak kan profiteren van het herstel, zodra dat duurzaam is gebleken. Voor bestanden met een geringe biomassa wordt voorgesteld de TAC's te verlagen met een percentage van maximaal 20% per jaar, terwijl de TAC's voor bestanden die zich hebben hersteld tot een hoger niveau dan het niveau dat de hoogste opbrengst oplevert, met maximaal 25% zouden kunnen worden verhoogd. Wanneer het WTECV een nulvangst adviseert, moeten de TAC's met ten minste 25% worden verlaagd.

De Commissie benadrukt ook dat het met de bestaande maatregelen om de visserijinspanning te beperken, niet is gelukt tot een aanmerkelijke verlaging van de visserijdruk te komen. Door de ingewikkelde afwijkingsregelingen, waarmee verlagingen van het aantal zeedagen worden gecompenseerd, wordt het onmogelijk realistische verlagingsdoelstellingen te halen. Zoals in december 2007 met de Raad is overeengekomen, stelt de Commissie zich op het standpunt dat een systeem met kilowattdagen doeltreffender zou zijn (zie MEMO/08/353 voor nadere details). Zo'n systeem stelt de lidstaten in staat de juiste balans te bepalen tussen vangstmogelijkheden en vlootcapaciteit, en om maatregelen te nemen ter bevordering van vormen van visserij waarbij slechts weinig vis wordt teruggegooid. Voorstellen inzake inspanningsbeperking voor 2009 zullen derhalve op die basis worden gedaan.

Het doel van de jaarlijkse beleidsverklaring is om een zinvol debat te kunnen voeren met de belanghebbenden over de basisprincipes die aan de voorstellen van de Commissie inzake de vangstmogelijkheden voor het volgende jaar ten grondslag liggen. De Commissie zet zich ervoor in dat de visserij in de EU wordt beheerd overeenkomstig de doelstellingen van het gemeenschappelijk visserijbeleid, namelijk de duurzame exploitatie van de visbestanden. De TAC's en quota moeten ook in overeenstemming zijn met de internationale verbintenissen van de EU en de langetermijnbeheersplannen. Jaarlijks worden voor de Oostzee, de Zwarte Zee, en het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan, met inbegrip van de Noordzee, TAC's vastgesteld. De TAC's voor de visserij op diepzeesoorten worden eens in de twee jaar vastgesteld. De visserij in de Middellandse Zee wordt niet door middel van vangstbeperkingen beheerd, behalve voor blauwvintonijn.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?