AA
(28/09/06) Gemeenschappelijke immigratiepolitiek

Het Parlement dringt aan op een gemeenschappelijk immigratiebeleid. De massale regularisatie van illegale immigranten is volgens het EP geen oplossing.

Het Europees Parlement meent dat de EU-richtlijn inzake de terugkeer van illegale immigranten moet worden goedgekeurd. Het EP betreurt dat de Raad er vijf jaar na de Europese Raad van Tampere ondanks talrijke verzoeken van het Parlement niet in is geslaagd een gemeenschappelijk immigratiebeleid vorm te geven. In plaats hiervan behoudt de Raad eenstemmigheid en de raadplegingsprocedure voor alle kwesties in verband met wettelijke immigratie.

De leden beseffen dat de lidstaten, bij gebrek aan een gemeenschappelijk immigratiebeleid van de EU, verschillende benaderingen volgen van het probleem van honderdduizenden illegale immigranten die illegaal en zonder sociale bescherming werken. De afgevaardigden zeggen dat een massaregularisatie van illegale immigranten evenwel geen langetermijnoplossing is, aangezien deze maatregel de reële onderliggende problemen niet oplost.

Het Parlement wijst er nogmaals op dat elk besluit om de immigratieregels in een lidstaat minder streng toe te passen doorwerkt in de situatie in andere lidstaten. Lidstaten hebben de plicht om andere lidstaten in een geest van loyale samenwerking te raadplegen en te informeren over maatregelen die waarschijnlijk gevolgen zullen hebben voor de immigratiesituatie.

Woordelijk verslag van het debat

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?