AA
(28/08/07) Verklaring van het voorzitterschap, namens de Europese Unie, naar aanleiding van de 400e terechtstelling in Texas

De Europese Unie neemt met grote spijt nota van de in Texas op handen zijnde terechtstelling, de 400e die sinds de herinvoering van de doodstraf in 1976 in die staat plaatsvindt. De Europese Unie verzoekt gouverneur Rick Perry met aandrang de aan zijn ambt verbonden bevoegdheden tot opschorting van op handen zijnde executies steeds ten volle uit te oefenen en de invoering van een moratorium in de staat Texas te overwegen.

EU ONVOORWAARDELIJK TEGEN DOODSTRAF

De Europese Unie is onvoorwaardelijk en in alle omstandigheden tegen de doodstraf gekant, en heeft consequent gepleit voor de universele afschaffing ervan. Het is onze overtuiging dat het afschaffen van de doodstraf essentieel is voor de bescherming van de menselijke waardigheid en de gestage ontwikkeling van de mensenrechten. Wij beschouwen de doodstraf als wreed en onmenselijk. Niets wijst erop dat de toepassing van de doodstraf een afschrikkend effect heeft op geweldmisdrijven en de onomkeerbaarheid ervan maakt gerechtelijke dwalingen - die in elk rechtssysteem onvermijdelijk zijn - onherroepelijk. Daarom is de doodstraf in de hele Europese Unie afgeschaft.

In landen die vasthouden aan de doodstraf ijvert de Europese Unie voor geleidelijke inperking van de reikwijdte van de doodstraf, alsmede van de lijst van misdrijven waarvoor deze kan worden uitgesproken, volgens de in verscheidene mensenrechteninstrumenten vastgestelde omschrijving.

De Europese Unie is in dat opzicht verheugd over de arresten van het Supreme Court (Hooggerechtshof) van de Verenigde Staten van juni 2002 en maart 2005 waarbij het terechtstellen van respectievelijk personen met een mentale achterstand en minderjarigen ongrondwettig is verklaard. De Europese Unie roept de Amerikaanse autoriteiten op deze beperkingen uit te breiden, in het bijzonder tot het terechtstellen van ernstig geesteszieken. De Europese Unie is ingenomen met het engagement van de VS ten aanzien van het Verdrag van Wenen inzake consulaire betrekkingen, maar betreurt het besluit van de VS om zich terug te trekken uit het Facultatieve Protocol bij dit verdrag, waarbij het Internationaal Gerechtshof voor uit dit verdrag voortvloeiende geschillen rechtsmacht wordt toegekend .

VS-MORATORIUM GEVRAAGD

De EU stelt veel prijs op haar samenwerking met de VS in de meest uiteenlopende mensenrechtendossiers overal ter wereld. De Europese Unie maakt dan ook van de gelegenheid gebruik om bij de federale autoriteiten van de VS en bij de autoriteiten van de staten eens te meer aan te dringen op het instellen van een moratorium op de toepassing van de doodstraf, in afwachting van de afschaffing ervan bij wet.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië, Armenië en Azerbeidzjan, sluiten zich bij deze verklaring aan.

* Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?