AA
(26/10/07) EVC's goed op weg om Europees erkend te worden

Het Europees kwalificatiekader voor een leven lang leren regelt de erkenning van vaardigheden en competenties en maakt deel uit van een ambitieus project om EVC's - 'elders verworven competenties' - makkelijker te laten erkennen in andere Europese lidstaten. Deze week keurde het Europees Parlement het voorstel van de Commissie hierrond in eerste lezing goed.

Een diploma geldt als bewijs van een zekere competentie, maar bedrijven vragen steeds meer naar bijkomende relevante ervaring. Het systeem van Elders/Eerder Verworven Competenties (EVC) helpt werknemers aan te tonen over welke kennis, vaardigheden en competenties ze beschikken - ook als ze geen officieel diploma kunnen voorleggen.

Het Europese instrument doet dienst als een neutraal referentiepunt waaraan lidstaten hun eigen regelgeving kunnen toetsen en vergemakkelijkt zo de mobiliteit van werknemers binnen de EU. Het voorstel van de Commissie is een goed voorstel dat zowel het subsidiariteitsbeginsel als de diversiteit van onderwijssystemen respecteert en tegelijk een praktische tool is voor de erkenning van vaardigheden.

Het Parlement verbeterde het eerste voorstel door aan te stippen dat opleiding en training een multidimensioneel doel nastreven. Ze dienen niet enkel voor de arbeidsmarkt maar ook voor persoonlijke ontwikkeling en opleiding verlaagt de kans op sociale uitsluiting. Bovendien zijn naast het formele leren (officiële onderwijsinstellingen) ook informeel en niet formeel leren (cursussen allerhande) belangrijke 'leerscholen'.

Met dit Europees kwalificatiekader zullen mensen zich een beter beeld kunnen vormen van de waarde van hun competenties, worden ze aangespoord levenslang te leren, krijgen werkgevers een toetssteen voor het profiel waarnaar ze zoeken en kunnen vormings-, opleiding- en trainingcentra zich beter profileren. Het kader biedt ook een soort kwaliteitsgarantie en omvat 8 niveaus, van de hoogste opleiding tot de basisvaardigheden die mensen verwerven.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?