AA
(25/10/07) Blue Card voor hoogopgeleiden uit derde landen

Deze week diende Eurocommissaris Frattini (Justitie, Vrijheid en Veiligheid) een wetsvoorstel in voor de zogenoemde 'blauwe kaart'. Deze kaart moet hoogopgeleide immigranten stimuleren naar Europa te komen.

De 'blauwe kaart' wordt de tegenhanger van de Amerikaanse 'Green Card', die het mogelijk maakt om legaal te kunnen werken in de VS. Met het introduceren van de blauwe kaart wil de EU een aantrekkelijke bestemming worden voor hoogopgeleide migranten van buiten de Unie, vooral om economisch te blijven groeien en de gevolgen van de vergrijzing op te vangen. Het wetsvoorstel van Frattini bevat stimuli zoals de geleidelijke toegang tot de arbeidsmarkt, makkelijke familievereniging en het vrije verkeer in alle Europese lidstaten.

Met dit voorstel lijkt migratie uit de negatieve sfeer van Fort Europa te geraken. Maar een succesvol migratiebeleid stopt niet bij het toekennen van een visum. Er dient ook aandacht te zijn voor onthaal, burgerschap en participatie en het voorkomen van discriminatie. De Unie moet verder oog hebben voor verregaande 'brain drain' en voor laaggeschoolden, die extra stimulansen nodig hebben.

Het Europees Parlement heeft een adviserende stem in dit dossier.

Fractiebericht Kathalijne Buitenweg (GroenLinks - NL)

Fractiebericht Jean Lambert (Green Party - VK)

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?