AA
(24/07/08) Biologische landbouw: de Europese Commissie start een nieuwe promotiecampagne voor biologische voeding en landbouw

De Europese Commissie zal vandaag op de landbouwbeurs Foire de Libramont in België de aanzet geven tot de nieuwe campagne voor biologische landbouw van de Europese Unie. De campagneslogan luidt "Biologische landbouw. Goed voor de natuur, goed voor u.". Het is de bedoeling om onder dit motto de consumenten te informeren over het belang en de voordelen van biologische landbouw en voedselproductie. De promotiecampagne moet de consumenten bewuster maken op dit gebied en ertoe bijdragen dat zij biologische producten herkennen. Speciale doelgroepen zijn jongeren en kinderen om ervoor te zorgen dat het biologische concept ook in de toekomst aanhangers zal hebben.


“Bij de consumenten stijgt de vraag naar biologische producten, wat toenemende zakelijke kansen meebrengt voor alle sectoren van de voedselaanbodketen. Bij de start van deze campagne roep ik al degenen die bij de biologische landbouw zijn betrokken, ertoe op het biologische concept mee uit te dragen met behulp van de nieuwe campagneslogan "Biologische landbouw. Goed voor de natuur, goed voor U.", aldus Mariann Fischer Boel, Europees commissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling.

In de afgelopen jaren is het aantal biologische marktpartijen – landbouwers, fabrikanten, verwerkers en importeurs – sterk gestegen. In 2005 waren er in de EU-25 in totaal 182.305 dergelijke marktpartijen, wat 13,4% meer was dan in 2004. De Europese detailhandelsmarkt voor biologische producten heeft de laatste jaren een krachtige groei te zien gegeven die varieerde tussen 5 en 30%, afhankelijk van het land. De toenemende vraag bij de consumenten versterkt de biologische markt en biedt landbouwers en verwerkers nieuwe kansen.

De Commissie zal de campagne van start laten gaan en een prijsvraag voor het bedenken van een nieuw logo voor biologische landbouw vandaag aankondigen tijdens een persconferentie die wordt georganiseerd door haarzelf en de Foire de Libramont, een grote landbouwbeurs die de vele aspecten van het plattelandsleven laat zien. De persconferentie zal ook worden bijgewoond door Sabine Laruelle, Belgisch federaal minister van K.M.O.'s, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapsbeleid, Benoît Lutgen, Waals minister van Landbouw, Landelijke Aangelegenheden, Leefmilieu en Toerisme, en Kris Peeters, minister-president van de Vlaamse regering. De Commissie zal er het centrale onderdeel van de EU-campagne onthullen: de nieuwe meertalige website over biologische landbouw www.organic-farming.europa.eu, die een elektronische "gereedschapskist" bevat met promotiemateriaal in 22 talen waarover beroepsmensen in de hele voedings- en landbouwsector kosteloos kunnen beschikken om aandacht te vragen voor de biologische landbouw en producten.

Bij de ontwikkeling van de campagne voor biologische landbouw is gekozen voor een overkoepelende aanpak die is afgestemd op de belangen van de marktpartijen van de biologische sector binnen de EU en het hun mogelijk maakt actief reclame te maken voor biologische landbouw. De Commissie heeft de campagne ontworpen in samenwerking met de groep van deskundigen voor de promotie van de biologische landbouw. Die groep bestaat uit vertegenwoordigers van de nationale ministeries van Landbouw en van nationale en internationale organisaties die werkzaam zijn op het gebied van biologische landbouw en productie. De campagne wordt opgezet in het kader van het Europees actieplan voor biologisch voedsel en biologische landbouw. Dat actieplan omvat 21 initiatieven die erop zijn gericht de markt voor biologische voedingsmiddelen te ontwikkelen en de naleving van de productienormen te verbeteren door een doelmatiger en doorzichtiger aanpak te bevorderen en zo ook het consumentenvertrouwen te vergroten.

Meer informatie over de campagne voor biologische landbouw onder het motto "Biologische landbouw. Goed voor de natuur, goed voor U." en beeldmateriaal van afdrukkwaliteit zijn te vinden op de site www.organic-farming.europa.eu.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?