AA
(22/05/08) Commissie lanceert Europese Prijs voor Groene Steden

De Europese Commissie lanceert een nieuwe prijs die elk jaar zal worden uitgereikt aan een stad die het goede voorbeeld geeft op het gebied van een milieuvriendelijk woonklimaat: de groene hoofdstad van Europa. De bekendmakingsceremonie zal plaatsvinden op 22 mei om 18.00 uur in het gebouw van het Comité van de Regio's, waar commissaris Dimas, samen met Paddy Bourke, burgemeester van Dublin en voorzitter van de Unie der hoofdsteden van de Europese Unie, een verklaring zal ondertekenen tot instelling van de prijs. Steden kunnen zich via een online aanvraagformulier kandidaat stellen om tot groene hoofdstad van Europa voor 2010 en 2011 te worden verkozen.

De heer Jüri Ratas, voormalig burgemeester van Tallinn en huidig vicevoorzitter van het Estse Parlement, die in mei 2006 het initiatief heeft genomen voor de onderscheiding, zal eveneens aanwezig zijn, samen met andere burgemeesters. Elke Europese stad met een bevolking van meer dan 200.000 inwoners kan zich kandidaat stellen en een jury zal later dit jaar de winnaars selecteren voor 2010 en 2011. Het is de bedoeling dat de onderscheiding Europese steden helpt meer aantrekkelijke en gezonde plaatsen te worden —groene steden — waar het leven goed is. De lancering van de prijs valt overigens ook samen met Wereldbiodiversiteitsdag.

Milieucommissaris Stavros Dimas zei: "Ik hoop dat deze onderscheiding een sterke prikkel zal zijn voor plaatselijke overheden en autoriteiten om de leefomstandigheden voor stadsbewoners in Europa te verbeteren. Heel wat steden zetten zich reeds in voor de verbetering van het milieu: ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat deze onderscheiding vele andere ertoe zal aanzetten hun voorbeeld te volgen."

Een milieuvriendelijke voorhoede

Met ingang van 2010 zal een Europese stad worden uitgekozen als groene hoofdstad van Europa van het jaar. De onderscheiding zal worden uitgereikt aan een stad die kan bogen op een consistente geschiedenis van hoge milieunormen, die zich permanent inzet voor ambitieuze doeleinden, verdere milieuverbetering en duurzame ontwikkeling en die als rolmodel kan fungeren voor andere steden en de verspreiding van beste praktijken in alle andere Europese steden kan bevorderen.



Stedelijke gebieden in Europa

De prijs voor groene hoofdstad van Europa is een initiatief om dergelijke inspanningen te bevorderen en te belonen. De onderscheiding laat zien dat een stad niet alleen bereid is milieuproblemen op te lossen maar zich daar ook daadwerkelijk voor inzet teneinde de levenskwaliteit van de burgers te verbeteren en de belasting die steden betekenen voor het wereldmilieu als geheel te verminderen. De prijs vormt een stimulans voor steden om elkaar te inspireren en beste praktijken uit te wisselen, terwijl tegelijkertijd vriendschappelijke mededinging wordt aangemoedigd.

Groene steden van morgen

De wedstrijd staat open voor de 27 EU-lidstaten, kandidaat-lidstaten (Turkije, de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië en Kroatië) en landen in de Europese Economische Ruimte (IJsland, Noorwegen en Liechtenstein). Alle EU-steden met meer dan 200.000 inwoners kunnen zich kandidaat stellen voor de prijs voor groene hoofdstad van Europa via een online aanvraagformulier. De inschrijvingen zullen worden beoordeeld op basis van tien milieucriteria, waaronder klimaatverandering, vervoer, lucht, afval en water. De uiterste inzendtermijn voor de onderscheiding voor zowel 2010 als 2011 is 1 oktober 2008 en de jury zal haar besluit later dit jaar nemen.

De jury is samengesteld uit vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het Europees Milieuagentschap, ICLEI - Local Governments for Sustainability, de European Federation for Transport and Environment (T&E), de Unie der hoofdsteden van de Europese Unie en het Comité van de regio's.

22 mei 2008 — Wereldbiodiversiteitsdag

De inauguratie van de prijs voor groene hoofdstad van Europa valt dit jaar samen met de Wereldbiodiversiteitsdag en twee van de indicatoren die zullen worden gehanteerd om de steden te beoordelen, houden verband met biodiversiteit: de aanwezigheid van openbare groene zones en duurzaam bodemgebruik.

Achtergrond

De prijs voor groene hoofdstad van Europa is het resultaat van een initiatief van steden met een groene visie. Het concept werd oorspronkelijk bedacht op een bijeenkomst in Tallinn (Estland) die plaatsvond op 15 mei 2006, op initiatief van de heer Jüri Ratas, voormalig burgermeester van Tallinn. 15 Europese steden en de Vereniging van Steden in Estland ondertekenden er een Memorandum van Overeenstemming over de instelling van een dergelijke onderscheiding. Het initiatief geniet momenteel de steun van meer dan 40 steden, waaronder 21 Europese hoofdsteden.

Voor verdere informatie:

U kunt meer lezen over de prijs voor groene hoofdstad van Europa op: www.europeangreencapital.eu

De website van de Commissie over het stadsmilieu:

http://ec.europa.eu/environment/urban/home_en.htm

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?