AA
(22/01/08) Handel in grondstoffen terug op de politieke agenda

Dinsdag 22 januari boog de commissie internationale handel van het EP zich over de trends, vooral stijgende prijzen en vraag op de grondstoffenmarkt. Europa is ongerust, de industrie op kop.

Hoe kan de EU betere relaties opbouwen met de grondstofproducerende landen? Hoe de bevoorrading voor de Europese industrie garanderen? De Europese industrie is afhankelijk van de invoer bv. voor 80% voor ijzer.

China doet een charmeoffensief in Afrika. Ze investeren in infrastructuur met in ruil een zekere toevoer van grondstoffen voor hun groeiende economie. Europa is ‘té’? bang om risicovol te investeren in arme Afrikaanse landen. Europa is ook dikwijls (en terecht) kritisch om samen te werken met regimes die het niet zo nauw nemen met mensenrechten, corruptie en democratie.

En wat betekent deze ‘schaarste’ op de markt voor de arme grondstof leverende landen? Komen de betere prijzen ten goede aan de armoedebestrijding? Wie wint? Wie verliest? De armste landen die netto voedsel importeren betalen zich blauw aan de olie- of voedselexporteurs zoals Brazilië. Arme olie-exporterende landen zagen hun BNP met 7% stijgen tenzij het vooral buitenlandse bedrijven zijn die de olie of mineralen exporteren, dan daalt het extra voor het BNP tot 1.2%

Kan een landelijk bedrijf ergens in een ontwikkelingsland op tegen de concurrentie van een stevig Westers bedrijf?

Voor Europe Business moet de steun van de Economische Partnerschappen gekoppeld worden aan de toegang voor EU bedrijven tot de grondstoffen. Unctad zal aan de 12de VN conferentie in april 2008 een actieplan voorstellen om de ontwikkelingslanden die afhankelijk zijn van grondstoffen bij te staan en zo de armoede te bestrijden.

Welke rol zal Europa daarin spelen? Dat was nog niet duidelijk op de Hoorzitting.

Grondstoffen staan duidelijk op de politieke agenda. Graag hadden we op de Hoorzitting ook de stem van de producenten gehoord, naast de stem van de Europese industrie.

Dus, alle hens aan dek om de belangen van de armsten die juist in die grondstofafhankelijk landen leven te verdedigen.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?