AA
(21/06/07) Aftellen naar stemming Interne Markt voor Postdiensten

Op maandagavond 18 juni 2007 vond een buitengewone vergadering plaats van de Transportcommissie van het Europees Parlement over een door de Europese Commissie ingediend voorstel van richtlijn tot volledige voltooiing van de interne markt voor postdiensten in de Europese Unie. Het door de transportcommissie aangepaste rapport van de Duitse CSU'er Markus Ferber is zonder enige twijfel een verbetering van het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie. Maar de nieuwe tekst zorgt nog altijd niet voor voldoende garanties mbt. de financiering van de universele dienstverlening of een voldoende bescherming van de arbeidsvoorwaarden van het postpersoneel. Redenen genoeg voor de groene fractie in het EP om alsnog tegen het bereikte resultaat te stemmen.

Groen! dringt al lang aan op de goedkeuring van een Europese Richtlijn voor de Universele Dienstverlening. Zonder dat instrument valt anders de hele postsector onder artikel 86 van het Verdrag van de Europese Unie. Dat zou een volledige vrijmaking van de diensten inhouden.

SOCIAAL: VOOR SAMENLEVING EN PERSONEEL

Net dat is ontoelaatbaar want het zou snel leiden tot een opsplitsing tussen de winstgevende poststukken en een 'residu-dienstverlening' die niet meteen een economisch, maar zeker wel een sociaal belang heeft. Een volledige liberalisering zou bovendien de kwaliteit van deze dienstverlening kunnen aantasten. Bovendien dreigen de arbeidsomstandigheden van de postbedienden en postbedelers er onder dit soort liberalisering en een toenemende prijsdruk er alleen maar op achteruit te gaan.

Groen! meent dat De Post een sociale functie vervult die van onschatbare waarde is voor de samenleving. Deze functie dreigt met de liberalisering volledig te verdwijnen.

Het eerste voorstel van richtlijn dat door de Europese Commissie werd ingediend, bevatte een aantal goede principes, bijvoorbeeld dat de universele dienstverlening gewaarborgd én gefinancierd dient te worden.

EERLIJKE CONCURRENTIE EN EFFICIËNTE FINANCIERING

Maar Groen! wil dat de voorgestelde Richtlijn sterker wordt door de precieze voorwaarden inzake waarborg en financiering van de voorbehouden sector te expliciteren en te concretiseren.

Een echt eerlijke concurrentie en een efficiënte financiering zijn hierin centrale punten. Zo moeten de (diverse Europese) licentiestelsels geharmoniseerd worden en hierbij moeten strenge minimumnormen gelden, zodat nieuwkomers de markt niet eenzijdig kunnen inpikken. Essentieel ook is dat het hele Belgische grondgebied blijvend gedekt wordt en dit minstens 5 dagen per week. Het recht op toegang tot universele dienstverlening kadert trouwens in het Handvest van de Grondrechten dat het recht op toegang tot economische diensten van algemeen belang waarborgt (art. 36 VEU).

SOCIALE DUMPING VERMIJDEN

Van groot belang is ook dat de hele postsector onder gelijke arbeidsvoorwaarden werkt opdat geen sociale dumping kan plaatsvinden.

Wat de financiering betreft lijkt het Groen! zinvol dat bepaalde diensten zoals businessmail en de gewone briefwisseling aan elkaar gekoppeld blijven, zodat ook de financierbaarheid van de universele dienstverlening gegarandeerd is.

Het rapport van Markus Ferber wordt in de week van 9 tot 12 juli 2007 door het voltallige parlement besproken en gestemd. De groene fractie in het EP zal alsnog amendementen indienen om het reeds bereikte resultaat nog aan te scherpen en te verbeteren.

Meer info

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?