AA
(15/07/08) "Tekstberichten zonder grenzen": de Commissie wil een einde maken aan buitensporige roamingtarieven voor tekstberichten in het buitenland

Elk jaar versturen roamende klanten 2,5 miljard tekstberichten in de EU maar die kosten meer dan 10 keer meer dan korte binnenlandse berichten (SMS), zo blijkt uit cijfers die vandaag bekend zijn gemaakt door de Europese Commissie. De gemiddelde kosten van een roaming tekstbericht in de EU bedroegen volgens de Europese Groep van regelgevende instanties (ERG) tussen oktober 2007 en maart 2008 0,29 euro maar kunnen in sommige gevallen oplopen tot 0,80 euro voor reizigers uit België. De industrie gaf ondertussen geen gehoor aan oproepen tot zelfregulering en vrijwillige verlagingen van roamingprijzen voor tekstberichten. De Commissie ziet zich derhalve genoopt maatregelen uit te werken om ervoor te zorgen dat de consument kan profiteren van een echte interne markt voor mobiele tekstdiensten. De Commissie zal tevens een eind maken aan de torenhoge rekeningen waarmee roamende klanten geconfronteerd worden wanneer ze gebruik maken van een mobiele verbinding om op het internet te surfen. De Commissie zou in het vroege najaar voorstellen kunnen voorleggen aan het Europees Parlement en de Raad voor nieuwe maatregelen.


"Wij moeten ervoor zorgen dat de Europese interne markt zijn taak kan vervullen en verhinderen dat opnieuw grenzen zichtbaar worden op de telefoonrekeningen van reizigers", aldus José Manuel Barroso , voorzitter van de Europese Commissie. "Bij het zien van de meest recente prijstrends die bijeen zijn gebracht door nationale regelgevende instanties op telecomgebied, maak ik mij bijzondere zorgen over de hoge prijzen die de consumenten moeten betalen voor tekstberichten wanneer zij in het buitenland reizen. Ook is er het gevaar dat niet-transparante roamingkosten voor mobiele datadiensten een afschrikeffect hebben op Europese ondernemingen. De Commissie zal nauw samenwerken met het Europees Parlement en de Raad om snelle antwoorden te vinden op de Europese dataroaming problemen".

“EU-burgers zouden vrij tekstberichten moeten kunnen versturen zonder dat hiervoor diep in de buidel moet worden getast", aldus Viviane Reding, commissaris voor telecommunicatie. "Roamingkosten hebben de roamingklant reeds teveel gekost, met name de 77% jongeren die met hun mobiele telefoon teksten versturen wanneer ze in het buitenland zijn. Het is geen goed teken voor het concurrentievermogen van de Europese mobiele industrie dat deze nog steeds niet door heeft dat geloofwaardige prijsverlagingen nodig zijn om regulering te vermijden. Ik zal de andere commissarissen dan ook aanbevelen om in oktober een voorstel in te dienen om SMS-roaming aan regulering te onderwerpen. We zullen dan ook moeten nagaan of maatregelen moeten worden genomen met betrekking tot dataroaming, dat nog steeds te duur is.”

"Op basis van de marktbeoordeling die werd uitgevoerd door nationale regelgevingsinstanties, stelde de ERG vast dat roamingprijzen voor het versturen van tekstberichten momenteel te hoog zijn en regelgeving vereist is. Wij zijn verheugd dat de Commissie tot dezelfde conclusies is gekomen", verklaarde Dániel Pataki, voorzitter van de ERG en hoofd van de Hongaarse nationale communicatie-autoriteit. "Volgens de ERG zou een maximumprijs van tussen de O,11 euro en O,15 euro per SMS juist zijn", voegde hij eraan toe. "Wat dataroaming betreft moeten we de noodzaak van aanvullende regelgeving blijven onderzoeken. We vragen de industrie waakzaam te zijn wat betreft dataroamingprijzen zo dat prijsregulering in de toekomst kan worden uitgesloten. De ERG is tevens van oordeel dat voor kleinere en nieuwe exploitanten lagere groothandelsprijzen voor dataroaming in rekening zouden moeten worden gebracht".

De Commissie heeft vandaag een nieuwe roamingwebsite voorgesteld waar een transparant overzicht wordt gegeven van de prijzen die nu in rekening worden gebracht aan consumenten die hun mobiele telefoon gebruiken voor het versturen van tekstberichten of in het buitenland in een van de 27 EU-lidstaten op het web surfen. Op grond van gegevens van de Europese Groep van regelgevende instanties (ERG) en van informatie van mobiele exploitanten blijkt uit de website het volgende:

Een Franse klant die deze zomer op vakantie is in Italië en een roamingbericht verstuurt zou hiervoor maximaal 0,30 euro moeten betalen terwijl een Tsjechische toerist in Italië hiervoor 0,42 euro (10,00 CZK) moet neertellen. In Spanje zou een Zweedse vakantieganger maximaal 0,40 euro (3.79 SEK) per roamingbericht moeten betalen terwijl een Duitser hiervoor 0,41 euro, een Pool 0,45 euro (1,50 ZL) en een Britse toerist maar liefst 0,63 euro (£0.40 GBP) verschuldigd is.
Ondanks een verzoek van commissaris Reding aan de industrie om de prijzen vrijwillig te verlagen is het gemiddelde consumententarief voor een tekstbericht in de EU sedert februari gelijk gebleven. Een roamingbericht kost nog steeds ongeveer 0,29 euro (exclusief btw) en kan oplopen tot 0,80 euro voor Belgische roamers. Dit is meer dan tien maal de prijs voor binnenlandse tekstberichten die volgens een studie van de Deense regelgevende instantie (nationale overheidsinstantie voor Informatietechnologie en telecommunicatie) 0,034 euro bedraagt.
Slechts één exploitant in Oostenrijk gaf gehoor aan het verzoek van de Commissie om de prijzen te verlagen en biedt sedert 16 juni 100 gebundelde tekstberichten voor 0,10 euro per geroamd bericht.
Prijzen voor dataroaming variëren nog van 0,25 euro per MB tot meer dan 16 euro per MB (IP/08/1048). Met name consumenten die zich niet bewust zijn van dergelijke prijzen krijgen dan ook nog wel eens een schok wanneer ze de rekening onder ogen krijgen. De tarieven op groothandelsniveau verhinderen kleinere exploitanten en exploitanten uit kleinere EU-landen bovendien meer concurrerende datapakketten te bieden aan hun klanten.

Deze bevindingen zijn het resultaat van een openbare raadpleging die op 2 juli afliep (IP/08/718) en zullen nu gebruikt worden voor de huidige herziening van de Commissie van de draagwijdte van de EU-roamingverordening die het Europees Parlement heeft gevraagd. Een gedetailleerde effectbeoordeling wordt nu voorbereid waarbij ook rekening wordt gehouden met de bevindingen van de ERG.

"De grondige en uitvoerige werkzaamheden van de ERG zijn voor de Commissie van onschatbare waarde om een definitief besluit te nemen over tekstberichten en dataroaming," verklaarde commissaris Reding. "Op deze degelijke basis zou de Commissie in het vroege najaar een wetgevingsvoorstel moeten kunnen indienen bij het Europees Parlement en de Raad. Ik zal er alles voor doen om het pad te effenen voor een politiek akkoord nog binnen het Franse voorzitterschap van de EU."

Achtergrond

De EU-roamingverordening trad op 30 juni 2007 in werking (MEMO/08/457, IP/07/870). De Commissie moet vóór 30 december 2008 verslag uitbrengen over de tenuitvoerlegging en voorstellen indienen over een eventuele verlenging en uitbreiding van de draagwijdte ervan. De Commissie deed het voorstel voor een verordening aanvankelijk omdat zij de prijzen voor gewone roaming niet gerechtvaardigd achtte vanwege de onderliggende kosten van deze dienst. (IP/06/386).

De nieuwe roamingwebsite van de Commissie is te vinden op:

http://ec.europa.eu/roaming/

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?