AA
(15/02/07) Klimaatverandering: milieucommissaris dringt aan op start onderhandelingen Kyoto-bis

Ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de inwerkingtreding van het Kyoto-protocol heeft Europees Commissaris voor Milieu Stavros Dimas de internationale gemeenschap opgeroepen om snel onderhandelingen te beginnen over een alomvattend internationaal verdrag inzake klimaatverandering als vervolg op Kyoto wanneer dat in 2012 verstrijkt.

VTM-WEERVROUW JILL PEETERS

Commissaris Dimas is tot morgen in Washington voor besprekingen met hoge VS-overheidsambtenaren en Amerikaanse parlementsleden over toekomstige internationale maatregelen tegen klimaatverandering en over andere milieuzaken. Op de verjaardag van Kyoto organiseert de Commissie in Brussel een vergadering van Europese weerkundigen en televisieweerpresentatoren, als onderdeel van haar bewustmakingscampagne over wat ieder individueel kan doen om klimaatverandering te helpen bestrijden. Voor Vlaanderen gaat VTM-weervrouw Jill Peeters.

Commissaris Dimas zei daarover: "Het is erg belangrijk dat de Verenigde Staten en alle andere grote vervuilers meewerken aan deze inspanningen. De zeer ernstige dreiging die uitgaat van klimaatverandering is wereldwijd, en enkel een internationale oplossing kan deze afwenden. Het is hoopgevend dat in de Verenigde Staten de interesse om emissiehandel te gebruiken als belangrijk instrument om broeikasgasemissies te beperken snel toeneemt, zoals in Europa reeds gebeurt."

VEEL INGRIJPENDER BEPERKINGEN NODIG

Het Kyoto-protocol is een eerste belangrijke stap voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, maar er zijn nog veel ingrijpender beperkingen nodig om een gevaarlijke mate van klimaatverandering te voorkomen die een ernstige economische, sociale en ecologische impact zou hebben op de hele mensheid. In het licht van de nieuwe alarmerende verwachtingen over de opwarming van de aarde, afkomstig van de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering eerder deze maand, moet de internationale gemeenschap dringend onderhandelingen beginnen over een alomvattend en ambitieus nieuw internationaal akkoord als vervolg op Kyoto."

Het is erg belangrijk dat de Verenigde Staten en alle andere grote vervuilers meewerken aan deze inspanningen. De zeer ernstige dreiging die uitgaat van klimaatverandering is wereldwijd, en enkel een internationale oplossing kan deze afwenden. Het is hoopgevend dat in de Verenigde Staten de interesse om emissiehandel te gebruiken als belangrijk instrument om broeikasgasemissies te beperken snel toeneemt, zoals in Europa reeds gebeurt."

HAALBAAR EN BETAALBAAR

Commissaris Dimas voegde daaraan toe: "Met het pakket maatregelen inzake energie en klimaatverandering dat we op 10 januari hebben voorgesteld, laat de Europese Commissie zien wat er moet worden gedaan. De volgende belangrijke stap is dat de ontwikkelde landen tegen 2020 gezamenlijk hun uitstoot verminderen tot 30% lager dan in 1990. Ook ontwikkelingslanden dienen hun uitstoot te verminderen, voor zover zij daartoe in staat zijn.

Deze vergaande inspanningen zijn haalbaar en betaalbaar, en ze zijn van essentieel belang om de opwarming van de aarde te beperken tot niet meer dan 2°C boven de temperatuur van het pre-industriële tijdperk. Volgens de wetenschap zal het risico van onomkeerbare en waarschijnlijk catastrofale veranderingen sterk toenemen indien die drempel van 2°C wordt overschreden. In het belang van de volgende generaties mogen we dat niet laten gebeuren."

SNEL CONCRETE ONDERHANDELINGEN

Tijdens zijn bezoek aan Washington zet Commissaris Dimas de ideeën van het geïntegreerd pakket maatregelen inzake energie en klimaatverandering, dat de Commissie vorige maand voorstelde, uiteen (meer info). De bedoeling van dat pakket is de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering op te voeren, de energiezekerheid van de EU te verhogen en het concurrentievermogen van de EU te vergroten.

Dankzij concrete doelstellingen en voorstellen voor maatregelen heeft het pakket een nieuwe impuls gegeven aan discussies ter voorbereiding van een nieuwe internationale overeenkomst inzake klimaatverandering. De Commissie wil dat die snel worden omgezet in concrete onderhandelingen.

VERGADERING VAN WEERKUNDIGEN

In het kader van de bewustmakingscampagne van de Commissie "Klimaatverandering heb je zelf in de hand", komen meer dan 45 weerkundigen en televisieweermannen en -vrouwen uit de hele Europese Unie morgen samen in het Berlaymontgebouw van de Commissie in Brussel. Aangezien weermannen en –vrouwen in hun eigen land zowel klimaatexpert zijn als mediapersoonlijkheid, zijn zij de juiste persoon om de doelstellingen van de campagne te helpen bereiken, namelijk het publiek bewustmaken van klimaatverandering en van wat iedereen individueel kan doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Ze worden uitgenodigd om een netwerk te vormen om deze doelstellingen te steunen.

De vergadering zal worden geopend door de Directeur-generaal Milieu van de Commissie, Mogens Peter Carl. Andere sprekers zijn Jerry Lengoasa, Adjunct-Secretaris-Generaal van de Wereld Meteorologische Organisatie, en twee van de belangrijkste medewerkers van het Vierde Evaluatierapport van de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering dat binnenkort verschijnt, Professor Stefan Rahmstorf van het (Duitsland) en Professor Pavel Kabat van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (Nederland).

PERSOONLIJK VERANTWOORDELIJKHEIDSGEVOEL

De campagne is erop gericht mensen een persoonlijk verantwoordelijkheidsgevoel te geven door praktische tips te geven over hoe iedereen individueel kan helpen de uitstoot te verminderen via kleine inspanningen als energie-efficiënte lampen en recycling van afval. Voor de campagne wordt gebruik gemaakt van verschillende communicatiemiddelen als televisie, buitenreclame en online reclame, een speciale website en schoolprogramma's.

Meer informatie

EU-maatregelen inzake klimaatverandering

Campagne 'Klimaatverandering heb je zelf in de hand'

Klimaatcampagne Europese Groenen

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?