AA
(14/12/06) Automobilisten willen meer veiligheid maar niet méér betalen voor intelligente systemen

Volgens een recent onderzoek van Eurobarometer hechten Europese automobilisten bij de aanschaf van hun auto groot belang aan veiligheid, maar door de in hun ogen hoge prijzen en het gebrek aan inzicht in de voordelen ervan kunnen intelligente veiligheidssystemen maar langzaam een plaatsje veroveren op de markt. De Europese Commissie heeft dit reeds onderkend en zet zich in om het publiek meer bewust te maken van de echte voordelen van intelligente veiligheidssystemen.

"Technologie kan de verkeersveiligheid aanzienlijk verhogen en ongelukken voorkomen," aldus Viviane Reding, lid van de Europese Commissie en bevoegd voor Informatiemaatschappij en media. "Samen met het bedrijfsleven moeten wij hard werken om intelligente veiligheidssystemen te ontwikkelen. Zowel de lidstaten als de belanghebbenden moeten ervoor zorgen dat deze uiterst belangrijke en doelmatige technologieën snel in gebruik worden genomen op alle markten in Europa. De resultaten van dit onderzoek onderstrepen welk belang de Europeanen hieraan hechten en waarom we nu tot actie moeten overgaan."

VOORKOMEN VAN ONGEVALLEN

Het accent bij verkeersveiligheid wordt momenteel verschoven naar het voorkomen van ongevallen. Dit betekent dat geavanceerde informatie- en communicatietechnologieën (ICT) moeten worden gebruikt om intelligente veiligheidssystemen te ontwikkelen waarmee levens kunnen worden gered en de ernst van letsels kan worden beperkt. Een snelle invoering en het gebruik van deze systemen zou alle weggebruikers ten goede komen. Dit betekent echter dat mensen die een auto aanschaffen en ook andere belanghebbenden goed moeten zijn ingelicht over deze systemen en zich duidelijk realiseren wat de voordelen ervan zijn.

Als onderdeel van het initiatief "De intelligente auto”, dat in februari 2006 is gelanceerd, is de Commissie twee onderzoeken gestart om meer te weten te komen over de houding van automobilisten ten aanzien van deze systemen en over hun kennis inzake gebruik en voordelen ervan. In zes landen werd een kwalitatief onderzoek uitgevoerd (Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen en het VK) terwijl in alle 25 EU-lidstaten een kwantitatief onderzoek plaatsvond waarbij bijna 25.000 personen werden ondervraagd. Aan de hand van deze onderzoeken krijgt de Commissie inzicht in de houding van de consument ten aanzien van nieuwe technologieën en zijn kennis daarvan en kan zij nagaan welke verdere maatregelen moeten worden genomen, zoals publieke demonstraties, media-evenementen en campagnes.

STABILITEITSCONTROLE & E-CALL

Uit het onderzoek bleek dat automobilisten bij de aanschaf van een auto groot belang hechten aan veiligheid maar dat zij niet méér willen betalen voor veiligheidssystemen. Dit is wellicht omdat zij vinden dat auto’s ook zonder dergelijke systemen veilig moeten zijn. De in hun ogen hoge prijs voor de aanschaf en het onderhoud van veiligheidssystemen speelt eveneens een rol. Tussen de verschillende landen of tussen categorieën automobilisten waren er geen belangrijke verschillen.

De voornaamste criteria bij de keuze van een auto zijn, afgezien van de prijs, de veiligheid en het brandstofverbruik.

** Meer dan 80% van de ondervraagden zou graag elektronische stabiliteitscontrole (ESC) in zijn volgende auto willen hebben. ESC wordt beschouwd als een verlenging van het reeds bekende ABS en automobilisten zijn dan ook al vertrouwd met het gebruik en de voordelen ervan.

** Meer dan 70% wil in zijn volgende voertuig eCall, de pan-Europese dienst voor noodoproepen vanuit voertuigen. Automobilisten beseffen dat eCall in geval van een ongeluk levens kan redden. De vertrouwelijkheid van gegevens blijkt bij eCall niet van belang: meer dan 70% vindt dat er geen of slechts een geringe inbreuk is op de privacy en dat de voordelen van dit systeem zwaarder wegen.

E-SAFETY-AWARE

Het onderzoek onderstreept het belang van de vertrouwdheid van de gebruikers met een systeem: veel burgers weten te weinig over het potentieel van de nieuwe intelligente veiligheidssystemen of beseffen niet dat de veiligheid dankzij deze systemen wordt verbeterd. Daarom is de Commissie verheugd over het recente samenwerkingsinitiatief van overheid en privésector, die een communicatieplatform, "eSafetyAware!", hebben georganiseerd om specifieke technologieën te bevorderen door middel van media-evenementen en campagnes waaraan uitgebreid aandacht wordt besteed in de media (meer info).

e-Safety-portaal

Meer info

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?