AA
(12/12/06) Stand hervormingen voor groei en werkgelegenheid in België

België heeft goede vorderingen geboekt met de uitvoering van zijn nationale hervormingsprogramma voor groei en werkgelegenheid. Dat is de conclusie van een vandaag door de Europese Commissie naar buiten gebrachte analyse in het jongste jaarlijkse voortgangsverslag van de Commissie over de Lissabonstrategie voor groei en werkgelegenheid. Dit verslag zal op de Europese voorjaarsraad van maart 2007 aan de EU-leiders worden voorgelegd. De Raad zal worden verzocht formeel aanbevelingen te doen om de afzonderlijke lidstaten te helpen, zodat in onderling overleg kan worden vastgesteld wat elke lidstaat te doen staat.

De Commissie concludeert dat België goede vorderingen geboekt heeft. Hoewel de houdbaarheid van de openbare financiën in het kader van de vergrijzing aan een zeker risico onderhevig is, is het beleidskader over het geheel genomen afdoende. Ondanks de bescheiden vooruitgang die inzake O&O werd geboekt, legt België momenteel op micro-economisch vlak de aangekondigde maatregelen ten uitvoer en worden de bestaande hervormingen ter verhoging van de investeringen versterkt. Wat de werkgelegenheid betreft, waren de resultaten minder positief en moeten verdere stappen worden gezet om de voor de gehele EU geldende doelstellingen met betrekking tot de participatiegraad, in het bijzonder voor ouderen, te bereiken. België heeft een reeks maatregelen genomen om de verplichtingen na te komen die op de Europese Voorjaarsraad 2006 werden aangegaan.

STERKE STAALTJES

Sterke punten van het hervormingsproces in België zijn: de onafgebroken neerwaartse trend van de schuldquote, het tot staan brengen van de afname van de O&O-intensiteit; de ontwikkeling van clusters en concurrentiepolen; de betere resultaten bij de omzetting van interne-marktrichtlijnen; de verdere stappen op het gebied van betere regulering en administratieve vereenvoudiging; het beleid voor de ondersteuning van startende ondernemingen; de maatregelen om het stelsel voor alternerend leren te verbeteren en de formele erkenning van verworven vaardigheden en de kwaliteit van het technisch onderwijs.

OPENBARE FINANCIËN, EMISSIEREDUCTIE, OUDERE WERKNEMERS, ...

De Commissie beveelt België aan om:

-- verdere inspanningen te leveren om de belastingdruk op arbeid omlaag te brengen tot het gemiddelde van de aangrenzende landen, waarbij wordt voortgewerkt aan de verbetering van het begrotingssaldo;

-- verdere maatregelen te nemen om de regionale ongelijkheden op het gebied van werkloosheid aan te pakken door middel van een actief arbeidsmarktbeleid, re-integratie en onderwijs.

Daarnaast moet België volgens de Commissie speciale aandacht besteden aan: de houdbaarheid van de openbare financiën op lange termijn; het vaststellen van extra beleid en maatregelen voor emissiereductie; de verbetering van de mededinging op de gas- en elektriciteitsmarkten, o.a. door middel van onafhankelijke en doeltreffende toezichthouders en door aanvullende maatregelen inzake transmissie- en distributiesysteembeheerders en de verhoging van de participatiegraad van oudere werknemers en kwetsbare groepen, in het bijzonder door de aanscherping van de criteria om in aanmerking te komen voor vervroegde-uittredingsregelingen en door het versterken van een actief arbeidsmarktbeleid.

ACHTERGROND

De Lissabonstrategie voor groei en banen van de EU heeft tot doel de Europese economieën te hervormen om een welvarende, rechtvaardige en ecologisch houdbare toekomst veilig te stellen, door ervoor te zorgen dat Europa in staat is de mogelijkheden van de globalisering te benutten en op de demografische veranderingen — meer ouderen, minder werkenden — in te spelen.

Alle lidstaten hebben in het najaar van 2005 nationale hervormingsprogramma’s opgesteld en de Commissie heeft na een eerste beoordeling de sterke en zwakke punten daarvan in haar jaarlijkse voortgangsverslag van januari 2006 aangegeven.

Daarbij heeft de Commissie een reeks vaste toezeggingen voorgesteld die de lidstaten moesten doen om hervormingen op vier prioritaire actiegebieden door te voeren: kennis (onderwijs, O&O en innovatie), ontsluiting van het ondernemingspotentieel, vooral in het MKB, meer mensen aan het werk krijgen en energie.

De EU-leiders stemden op de voorjaarsraad van maart 2006 met die toezeggingen in.

HERVORMING EUROPESE ECONOMIE POSITIEF

In oktober 2006 hebben de lidstaten elk een verslag over de geboekte vorderingen ingediend. In het vandaag uitgebrachte jaarlijkse voortgangsverslag van de Commissie is aan elke lidstaat een hoofdstuk gewijd, waarin steeds twee dingen worden bekeken: welke voortgang de lidstaat heeft geboekt bij de uitvoering van zijn oorspronkelijke hervormingsprogramma en wat die lidstaat heeft gedaan om dat programma te verbeteren naar aanleiding van de door de Commissie aangestipte zwakke punten en de toezeggingen van de Europese Raad.

In het jaarlijkse voortgangsverslag zijn de voorstellen van de Commissie opgenomen voor formele landenspecifieke aanbevelingen. De Europese Raad zal worden verzocht hieraan zijn goedkeuring te hechten, zodat in onderling overleg kan worden vastgesteld wat elke lidstaat te doen staat.

Volgens het jaarlijkse voortgangsverslag is de stand van de hervorming van de Europese economie over het geheel genomen positief (1) . Het hervormingstempo neemt toe en de al doorgevoerde hervormingen beginnen nu hun vruchten af te werpen. Het gunstige economische klimaat van dit moment is een niet te missen kans voor verdere hervormingen die een welvarende en houdbare toekomst voor Europa dichterbij brengen.

(1) Meer info

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?