AA
(12/10/06) Europees actieplan voor dierenwelzijn (2006-2010)

Het EP verwelkomt het communautaire actieplan voor dierenbescherming voor de periode 2006-2010. Het Parlement roept de Commissie en de lidstaten op om de dierenbescherming verder te ontwikkelen en hierbij ook de bescherming en het welzijn van gezelschapsdieren, dierentuin- en circusdieren en wilde dieren te betrekken. Het EP roept de Commissie op om zich er in heel Europa voor in te zetten dat biggen vanaf hun zevende levensdag onder verdoving worden gecastreerd. Verder vindt het EP dat de komende prioriteit moet worden gegeven aan de verbetering van het welzijn van melkkoeien, volwassen runderen, aquacultuurdieren, mestvarkens en kalkoenen.

Het Parlement erkent dat hoge dierenwelzijnsnormen leiden tot extra kosten voor de boeren. Het EP is van mening dat specifieke maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat de productie wordt verplaatst naar landen met lagere normen. Het Parlement roept de Commissie op in alle effectbeoordelingen rekening te houden met het aspect van de baanzekerheid.

De Europese Groene fractie had ook nog amendementen ingediend eentje voor een verbod op stierenvechten en eentje voor een totaalverbod op het onverdoofd castreren van biggen (nu is er nog een marge van zeven dagen). Beide voorstellen haalden geen meerderheid in het Parlement.


Preventieve vaccinatie bij dierziektes

De leden roepen de Commissie op om bij de bestrijding van dierepidemieën meer rekening te houden met aspecten van dierenbescherming. Waar technisch mogelijk dient er meer ruimte te zijn voor het preventief inzetten van vaccinatie. De europarlementariërs roepen de Europese Commissie ertoe op zich er nog meer voor in te spannen dat de verdragen van de Wereldorganisatie voor diergezondheid worden aangepast, zodat er minder beperkingen zijn voor de handel in producten afkomstig van gevaccineerde dieren. Inentingen op regionaal niveau in noodgevallen verdienen de voorkeur boven het afmaken van grote aantallen gezonde dieren.

Humanere diertransporten

Het Parlement wijst op het feit dat de EU-regels inzake het vervoer van dieren in de praktijk vaak met voeten worden getreden, vooral de regels voor rustpauzes en voor de water- en voedselvoorziening aan de dieren. De EP-leden roepen de Raad en de Commissie daarom op de nodige maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat de lidstaten vaker en beter controleren of de EU-regels wel worden nageleefd. Het EP wijst erop dat de Commissie uiterlijk in 2010 een verslag moet voorleggen aan het Parlement en de Raad over de minimale ruimte en de maximale reistijden voor dieren die vervoerd worden, vergezeld van passende wetgevende voorstellen.

Alternatieven voor dierproeven

Het EP roept de Commissie op zich op internationaal niveau, met name in de Wereldhandelsorganisatie, in te zetten voor één en hetzelfde normatieve niveau voor dierenbescherming en dierproeven bij markttoelatingen. De Commissie zou moeten ijveren voor de wereldwijde erkenning van in Europa gevalideerde methoden van bescherming. Volgens het Parlement moet de ontwikkeling van methodes zonder dierproeven versneld worden en moet in iedere fase meer geld en personeel ter beschikking worden gesteld, om tot een zo spoedig mogelijke vervanging van dierproeven door alternatieve methodes te komen. Bovendien moet de Commissie de bepalingen verbeteren die zien op het gemeenschappelijk gebruik van gegevens over proeven met gewervelde dieren en op het voorkomen van het dupliceren van dierproeven.

De rol van consumenten

De Assemblee ziet ook een rol voor consumenten. Zij moeten geïnformeerd worden en moeten bereid zijn hogere prijzen te betalen voor producten afkomstig van boerderijen met hogere dierenwelzijnsnormen. Het EP pleit voor invoering van een 'EU-etiket' dat de garantie biedt dat voldaan is aan een eenvoudige, voor alle in Europa verkochte producten verplichte standaard van dierenbescherming.

Concurrentiepositie

Het EP wijst er vervolgens op dat hogere dierenbeschermingsnormen in vele gevallen tot extra kosten leiden. In de vrije wereldhandel spelen aspecten van dierenbescherming tot nu toe slechts een ondergeschikte rol, wat tot 'dumping van dierenwelzijn' kan leiden, en daarmee tot nadelen voor de Europese producenten. Het Parlement stelt voor een instrument voor gekwalificeerde markttoegang te creëren dat voorkomt dat de dierenwelzijnsnormen van de EU worden ondermijnd. Er zouden heffingen moeten worden opgelegd voor producten die niet voldoen aan de EU-normen.

Honden- en kattenbont

De leden verwelkomen het voorgestelde verbod op de invoer, uitvoer, verhandeling en verwerking van honden- en kattenbont. Het Parlement roept de Commissie op een totaalverbod op de invoer van 'producten van wreedheid' uit derde landen in te stellen, zoals bont van levend gevilde dieren, bont van fokkerijen die niet onder veterinaire controle staan en farmaceutische producten op basis van bedreigde soorten.

Het Parlement spreekt ten slotte haar bezorgdheid uit over het lijden van vechtdieren. Het EP roept de Europese Gemeenschap ertoe op om door middel van nationale of communautaire wetgeving - wat per geval het meest passend is - een einde te maken aan honden- en hanengevechten, en ervoor te zorgen dat degenen die daarbij betrokken zijn geen staats- of overheidssubsidie ontvangen voor hun activiteiten.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?