AA
(11/10/07) Zetelverdeling EP vanaf 2009: België 22

Het EP neemt het verslag aan van zijn rapporteurs Lamassoure en Severin over de zetelverdeling in het Parlement na de verkiezingen van 2009. Volgens het verslag krijgt België vanaf 2009 22 europarlementsleden, zoals reeds vastgelegd in het verdrag van Nice. Nederland krijgt 26 leden, één meer dan in het verdrag van Nice. Het totale aantal zetels gaat naar 750.

INGEZETENEN OF STAATSBURGERS?

Indien de Europese Raad van 18-19 oktober a.s. de positie van het EP accordeert, zal de nieuwe zetelverdeling gelden van 2009 tot 2014. Daarna wordt de vraag actueel, hoe de bevolkingsomvang van de lidstaten berekend dient te worden. Gaat men uit van ingezetenen of van staatsburgers? Het Parlement wil dan ook dat, met het oog op toekomstige wijzigingen in de zetelaantallen per land, er een onderzoek komt naar de mogelijkheid het aantal inwoners (ingezetenen) van de lidstaten, zoals dat jaarlijks wordt vastgesteld door Eurostat, te vervangen door het aantal Europese burgers. Het onderzoek moet leiden tot een nauwkeuriger definitie van de term burgers.

MAXIMUM 750 LEDEN

Het Verdrag van Nice ging uit van een omvang van het Europees Parlement van maximum 736 Parlementsleden na de verkiezingen van 2009. De Europese Raad van juni dit jaar besloot dat de totale grootte van het Parlement tot 750 zetels zou moeten worden beperkt en dat geen lidstaat meer dan 96 of minder dan 6 afgevaardigden zou moeten hebben. Daar het Parlement met de definitieve regelingen moet toestemmen, is het gevraagd om een voorstel in te dienen over de herverdeling van de zetels.

DE ZETELS VOOR NEDERLAND EN BELGIË

Het Parlement stelt voor dat Nederland een zetel wint ten opzichte van het verdrag van Nice, waardoor het op 26 zetels uitkomt. België krijgt 22 zetels. Het is de bedoeling dat de Europese regeringsleiders op hun top van half oktober in Lissabon tegelijk met het nieuwe 'hervormingsverdrag' de definitieve zetelverdeling in het Europees Parlement vaststellen. Het EP beklemtoont de behoefte om een stabieler en eerlijker systeem op te zetten voor toekomstige herzieningen wat betreft de distributie van zetels, waarbij rekening wordt gehouden met demografische en degressieve evenredigheidsprincipes.

HOE WORDEN DE ZETELS VERDEELD?

Het definitieve aantal leden van het Parlement zal door de Europese Raad worden beslist op basis van 'degressieve evenredigheid.' Dit houdt in dat de minst bevolkte staten bij hun vertegenwoordiging in het Europees Parlement relatief meer parlementsleden kunnen afvaardigen. Volgens het EP "bestaat er echter geen eenduidige formule om het aantal plaatsen te bepalen."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?