content

AA
(09/03/07) Lagendijk hoopt op meerderheid voor Kosovo-rapport

De commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement stemt maandag 12 maart over het Kosovo-rapport van GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk. In zijn resolutie stelt Lagendijk voor dat de Europese Unie eensgezind de soevereiniteit (hij gebruikt de term 'supervised sovereignty') van Kosovo moet ondersteunen om garant te staan voor de rechten en veiligheid van minderheden en een succesvolle wederopbouw.



Een aantal europarlementariërs vrezen de reactie in Servië op een te duidelijke uitspraak over de toekomstige status van Kosovo, zoals Lagendijk eerder voorstelde. Om toch een meerderheid voor zijn rapport te krijgen, is hij aan een aantal bezwaren tegemoet gekomen.



Volgens Lagendijk is bijna iedereen in de buitenlandcommissie het eens over het einddoel, namelijk Kosovo als soevereine staat onder tijdelijk internationaal toezicht met een duidelijk EU-perspectief. Toch blijft het spannend of het uiteindelijke compromisvoorstel een meerderheid in het Europees Parlement krijgt.



Tijdens de stemming in de buitenlandcommissie is vooral de beslissing over het compromisvoorstel voor de eerste twee paragrafen* van de resolutie van belang. Deze paragrafen plaatsen de resolutie in de juiste context en geven aan wat volgens Lagendijk de enige mogelijke weg is naar een stabiel en voorspoedig Kosovo, namelijk ‘supervised sovereignty’.



Lagendijk: “Een supervised sovereignty voor Kosovo is de enige manier om de belangen en veiligheid van de Servische bevolking te beschermen. Met een duidelijke uitspraak door de Europese volksvertegenwoordiging kunnen we de EU-lidstaten aansporen om hun eensgezindheid in de kwestie Kosovo te bewaren".



Op 28 maart stemt het Europees Parlement plenair over het Kosovo-rapport.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?