Persberichten

AA
Subsidies voor vieze steenkool langer toegestaan

Onrendabele kolenmijnen kunnen nog tot 2018 subsidies van Europese overheden krijgen. Daarmee heeft het Europees Parlement vandaag ingestemd. Subsidies voor steenkoolmijnen vallen onder Europese staatssteunregels en eigenlijk zouden deze subsidies na dit jaar niet meer mogelijk zijn. Tot grote spijt van Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) wordt door het Parlement voorgesteld deze afschaffing uit te stellen tot het jaar 2018.

"Dit is een ongelooflijke tegenvaller," aldus Staes. "Er wordt vaak geroepen dat windmolens op subsidie draaien, maar dit laat zien dat de situatie precies andersom is. Een CO2-bom als steenkool wordt met 3 miljard euro per jaar gesubsidieerd door landen als Spanje en Duitsland, terwijl het maar 5% van de Europese energiemix vertegenwoordigt. Dit is niet uit te leggen in een tijd van bezuinigingen. Bovendien wordt duurzame energie op deze manier oneerlijk beconcurreerd en uit de markt gedrukt."

Staes is verbaasd dat het Parlement zich heeft overgeleverd aan de kolenlobby en dat één week voor het begin van de VN-Klimaattop in Cancun: "Het subsidiëren van onrendabele kolenmijnen is een verspilling van miljarden euro's aan belastinggeld. En hoe moet duurzame energie concurreren met al deze subsidies naar fossiele brandstoffen?"

De afgelopen tijd zijn verschillende studies gepubliceerd die aantonen dat het technisch en economisch mogelijk is om in het jaar 2050 al onze energie duurzaam op te wekken. Staes: "Maar op deze manier gaat de EU er niet geraken met de klimaatdoelstellingen. En het ziet er niet goed uit, zo bleek gisteren weer uit de publicatie in Nature Geoscience. In Europa gaat 20% van het geld naar schone energie en maar liefst 80% naar vieze energievormen als steenkool[1]. Fossiele energie is een dure hobby, waarmee niemand gebaat is. Ik hoop dan ook voor één keer dat de Europese Commissie bij haar voorstel blijft en het EP in deze niet volgt."

Het plan van de Commissie voorziet tot 2026 in financiële steun om ervoor te zorgen dat de kolenmijnen op een sociale en milieuvriendelijke manier gesloten worden. Maar vanaf 2014 mag die subsidie niet meer dienen om de mijn open te houden. De tienduizenden mijnwerkers in landen als Duitsland, Spanje en Roemenie krijgen zo de kans zich om te scholen en ergens anders aan de slag te gaan. "Met het langer subsidiëren van kolen zijn de mijnwerkers niet gebaat. De transitie naar de groene economie leidt tot duizenden nieuwe, groene banen. Hoe sneller geïnvesteerd wordt in het omscholen van de mijnwerkers, zodat zij in deze groene sectoren aan de slag kunnen, hoe beter."

Hoewel de groene fractie in het EP tegen het rapport stemde, werd een groen amendement goedgekeurd, dat geld voorziet voor de herscholing van mijnwerkers. Een ander groen amendement dat werd goedgekeurd stelt dat op basis van het principe 'de vervuiler betaalt', de externe milieukosten van de kolenindustrie - en CO2-uitstoot valt daar onder - moeten worden vergoed.

Staes: "Dat milieuminister Joke Schauvliege, die mede moet beslissen over een vergunningsaanvraag voor een nieuwe kolencentrale in Antwerpen nog maar eens heel goed nadenkt. Dit is waar het om gaat: gaat zij straks als EU-voorzitter in Cancun met droge ogen pleiten voor een goed klimaatbeleid en bij thuiskomst een kolencentrale van de Duitse energiereus Eon in Antwerpen goedkeuren? Nee toch?"

[1] EEA (2004), Energy Subsidies in the European Union: A brief overview

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?