AA
10 tips rond gezonde voeding

We willen allemaal lekker eten. Met de keuze voor wat je eet, bedrijf je ook politiek. Iedere dag opnieuw. Samen kunnen we ons voedselsysteem veranderen als we bewuster met voedsel omgaan; om te zorgen dat boeren, vissers, ondernemers, winkeliers en politici ons beter, gezonder en lekkerder eten voorschotelen.

Tip 1 - kies voor seizoensproducten

Hoe lekker de aardbeien er ook uitzien, in de winter zijn ze gegarandeerd in kas gekweekt of komen ze van ver. Dat merk je aan de smaak. Elk seizoen brengt zijn typische groenten mee die voller zijn van smaak en vaak goedkoper door het grote aanbod. Kies daarom voor seizoensproducten.

Tip 2 - eet lokale producten

Door lokaal of regionaal geteelde producten te eten, steun je de lokale boeren en beperk je de voedselkilometers. Deze info vind je op het etiket of kun je navragen. Kijk dus goed waar je boontjes vandaan komen. Onze boeren produceren liefst voor een markt vlakbij, die garandeert meestal een eerlijke prijs.

Tip 3 - kook zoveel mogelijk zelf

Zelf koken is niet enkel goedkoper maar garandeert je ook een betere kwaliteit. Jij bepaalt zelf welke groenten, vlees of vis op je bord komen. Je kan ook de gehaltes aan vet, zout en suiker in de gaten houden. Jij kiest of je het eten gaat stomen, koken of bakken en in welke vetstof dat gebeurt (karneboter en olijfolie krijgen de voorkeur).

Tip 4 - ga voor vers

Kant en klaar bereide, voorverpakte producten en snacks besparen je ogenschijnlijk tijd en moeite. Toch is er een keerzijde. Ze zijn niet enkel duur maar bevatten minder vitaminen en mineralen dan jouw zelfbereide maaltijd. En vaak beduidend meer zout, suiker en ongezonde vetten. Om van de toegevoegde kleur-, smaak-, en bewaarstoffen nog maar te zwijgen. Kijk dus goed naar de samenstelling van de producten. 

Tip 5 - ga zoveel mogelijk voor bio

De biologisch gecertificeerde teelt staat garant voor gezonder eten en een hoog dierenwelzijn. De dieren hebben voldoende uitloop en ruimte in de stal, ze krijgen minimaal tot geen antibiotica toegediend. Let er op dat ook vis duurzaam gevangen werd. Zo kunnen onze zeeën ook in de toekomst nog lekkere vis voortbrengen. Groenten worden geteeld zonder chemische gewasbeschermingsproducten, ggo's zijn niet toegestaan, kunstmest is verboden. Door de intensievere arbeid heeft de bio-sector een groot tewerkstellingspotentieel.

Tip 6 - hou je aan volgend winkelgedrag:
  • Ga nooit winkelen met honger.
  • Koop zo groot mogelijke hoeveelheden (hoe kleiner verpakt, hoe duurder), maar overdrijf niet, want voedsel weggooien is niet de bedoeling...
  • Winkel op de markt een half uur voor het opkramen. Dan zijn er qua voeding koopjes te doen, want vooral groenten en fruit moeten weg.
  • Kijk of er in je supermarkt geen 'koopjes' zijn die tegen de vervaldatum aanleunen.
  • Maak vooraf een boodschappenlijst en wijk er niet teveel van af.
Tip 7 - lees de etiketten goed na

Hoe meer ingrediënten een basisproduct bevat, hoe verdachter. Zitten er niet teveel toevoegingen bij de boter? Niet alle E-nummers zijn schadelijk, maar hoe minder hoe beter.
Ontdek hoe de goedkopere witte producten en huismerken qua kwaliteit en samenstelling vaak weinig verschillen van merkproducten. Enkel de verpakking ziet er beter uit.

Tip 8 - eet minder eiwitten

Ons lichaam heeft eiwitten nodig, maar ook niet zoveel dat we dagelijks vlees moeten eten. De meeste mensen hebben genoeg aan 100 gr eiwitten per dag of zelfs aan 100 gr om de twee dagen. Want ook in granen en melkproducten zitten eiwitten. Eiwitten hoef je trouwens niet altijd uit vlees of vis te halen. Twee eieren bijvoorbeeld volstaan ruimschoots om in je dagelijkse eiwitbehoefte te voorzien. Probeer ook eens vleesvervangers zoals quorn, tofu en seitan.

Tip 9 - drink veel water

Water zuivert het lichaam en is te verkiezen boven frisdranken en alcohol. Flessenwater is 150 tot 500 keer duurder dan kraantjeswater. Het schoonmaken, transporteren en produceren van de flessen kost veel energie. Vooral de wegwerpflessen zijn een belasting voor het milieu. Kraantjeswater is goedkoop, smaakt goed en is altijd voorhanden. Drink er dus volop van.

Tip 10 - verwerk je restjes tot feestelijke maaltijden

Probeer zo weinig mogelijk voedsel weg te gooien. Restjes kunnen makkelijk verwerkt worden in puree, een slaatje of een soep. Experimenteer met het lof van groenten dat vaak andere vitaminen bevat. Er bestaan intussen heel wat kookboeken die u helpen met het verwerken van restjes.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?