AA
De bal ligt in het Chinese kamp

Vanmiddag heeft in Brussel een buitengewone plenaire vergadering van het Europese Parlement plaats. Aanleiding is de Europese Top van 13 en 14 maart, maar gezien de hoogdringendheid staat op de agenda ook de situatie in Tibet.

Twee weken terug begon in Tibet een herdenking van de opstand 49 jaar geleden. De manifestanten wilden naar aanleiding van de Olympische Spelen van deze zomer in Peking Tibet onder de aandacht brengen. Maar de opstand wordt bloedig onderdrukt. Dagelijks vallen vele slachtoffers, monniken worden gevangengezet. De houding van China is niet langer aanvaardbaar en de internationale druk neemt dan ook toe. Respect voor mensenrechten is net een ideaal van de Olympische Spelen. De situatie in Tibet is ook voor Europa belangrijk, zeker omdat ze 2008 uitriep tot het jaar van de Interculturele Dialoog. China is nu aan zet om te bewijzen dat het de organisatie van de Spelen waard is.

Protestactie

Groen! is samen met de Europese Groenen al langer gekant tegen de grove mensenrechtenschendingen in Tibet en grijpt de Spelen aan om te pleiten voor een boycot van de openingsceremonie. Een dergelijk kritisch signaal ten aanzien van de Chinese autoriteiten is een sterke eerste stap.

Er moet een eind komen aan de onderdrukking van het Tibetaanse volk. Het gaat om de erkenning van de autonome provincie, maar vooral om het respect voor mensenrechten, het recht op persvrijheid, het recht op vrije meningsuiting. Het is intussen bijna 50 jaar dat de Tibetaanse leider, de Dalai Lama, vrijwillig in ballingschap ging. Het is onaanvaardbaar dat een land als China openstaat voor kerncentrales en autofabrieken uit Europa, maar oorverdovend stil wordt als het gaat over de situatie in Tibet en de vele Chinese dissidenten.

De Groenen in het Europese Parlement tonen hun verontwaardiging tijdens een korte protestactie in de plenaire zitting. Daar leggen zowel de voorzitter van het Parlement, Hans-Gert Pöttering, de Sloveense staatssecretaris voor Buitenlandse zaken, Janez Lenarcic en de Commissaris voor Buitenlandse Zaken Waldner verklaringen af.
Een vertegenwoordiger van het Tibetaanse Parlement in ballingschap zal de huidige situatie in Tibet toelichten.

De rol van het Internationaal Olympisch Comité

Jacques Rogge, voorzitter van het IOC, wil niet dat landen de Olympische Spelen in Peking boycotten vanwege Tibet. "Een boycot lost niets op en straft enkel de atleten", zei de voorzitter vorige week.

Wouter De Vriendt (Kamerlid, Groen!) repliceerde als volgt: "Bij de toewijzing van de Olympische Spelen aan China in 2001, werd gezegd dat de Spelen de mensenrechtensituatie zou verbeteren. Dat blijkt niet het geval, integendeel zelfs. De strategie van het stilzwijgen heeft overduidelijk gefaald, en het uiten van 'bezorgdheid' zoals Jacques Rogge doet, is niet langer voldoende. Zwijgen is medeplichtig zijn. Het is tijd voor een kordatere houding ten aanzien van de Chinese autoriteiten."

Sportieve Spelen?

De Olympische Spelen mogen dan wel een uitermate belangrijke sportieve happening zijn, volgens de Europese Groenen geven ze vandaag aanleiding tot een grondig en breed debat over democratie, de rechten van de mens en de rechten van etnische en religieuze minderheden in China en in de rest van de wereld.

Door de openingsceremonie te boycotten, wil Groen! zijn steun betuigen aan het Tibetaanse volk en hoopt ze dat de Chinese Communistische Partij concrete stappen zal zetten om de Spelen in de juiste omstandigheden te organiseren.

In België steunen atleten als Veerle Dejaeghere en François Gourmet alvast dit standpunt.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?