Persberichten

AA
Urgent verbod op bepaalde insecticiden nodig om bijen te redden

Daags voor een belangrijk debat in het Europees parlement over de sterfte van bijenpopulaties en de rol van bepaalde insecticiden, roept de Europese groene fractie de Europese Commissie op om snel een verbod aan te kondigen op de controversiële neonicotinoide insecticiden en andere stoffen die neurotoxische effecten op het zenuwstelsel van bijen hebben. "Bijenpopulaties sterven al jaren bij bosjes en het is hoog tijd dat Europese regulatoren en overheden hun verantwoordelijkheid nemen," aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen).

Vorige week publiceerde de Europese voedselautoriteit EFSA een rapport dat de problemen met neonicotinoide onderschrijft. En vandaag publiceert het European Environment Agency (EEA) een rapport waarin opnieuw wordt beschreven hoeveel wetenschappelijk bewijs er is over de relatie bijensterfte en insecticiden.

Staes: "Imkers uit heel Europa, natuurverenigingen, ngo's en wetenschappers luiden de alarmbel al sinds 1994! Er is nu ruimschoots voldoende wetenschappelijk materiaal om een onmiddellijk verbod uit te vaardigen. Zelfs EFSA geeft het nu toe. Maar in plaats van het voorzorgsprincipe te volgen, hebben Europese overheden de struisvogeltactiek toegepast. De politieke inertie in dit dossier is ronduit schandalig."

Staes: "Bijen spelen een cruciale rol in onze voedselketen, alsook voor het in stand houden van ecosystemen. We kunnen ons dus geen verdere risico's permitteren met bepaalde pesticiden. Gezien de toxiciteit en de lange afbraaktijd voor die schadelijke middelen reeds aanwezig in het milieu, is een direct verbod dus het enig zinnige antwoord op de bijencrisis."

Met betrekking tot andere kwesties die imkers benadelen, met name het wel of niet labellen van honing die wel of geen met GGO-besmette pollen bevatten, zegt Staes: "De door de Europese Commissie voorgestelde wijziging van de Honing richtlijn, naar aanleiding van het arrest van het Hof van Justitie, moet vooral en in de eerste plaats zo worden geformuleerd om Europese imkers te beschermen. Helaas is de Europese Commissie dat uit het oog verloren bij het ontwerp van richtlijn dat nu in het Europees parlement wordt besproken.

Staes: "De zorgen van imkers over zowel het voortbestaan van hun bijenkolonies, als hun producten moeten voorop staan. Dit betekent dat criteria over het verplicht labellen van honing die GGO-pollen bevat, moet blijven bestaan. Dit is cruciaal voor de leefbaarheid van Europese imkers en de geloofwaardigheid naar consumenten, die honing als een bij uitstek gezond natuurproduct beschouwen. Consumenten moeten dus weten wat ze kopen. Er is ook nood aan EU-regels om te voorkomen dat producten die bestaan uit zwaar bewerkte en geraffineerde suikerproducten niet als zijnde honing verkocht mogen worden. Dit laatste zou het vertrouwen in honing als gezond natuurproduct alleen maar verder ondermijnen."

__________________

* De Greens/EFA groep in het Europese Parlement lanceert deze week een Europese campagne om Europese imkers te ondersteunen, Europese beleidsmakers onder druk te zetten en burgers te sensibiliseren.

Meer informatie over de "Give Bees A Chance" campagne

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?