Persberichten

AA
Uitspraak EHRM in Belgische asielzaak legt bom onder Europees asielbeleid

Het Europees Hof voor de Mensenrechten heeft vandaag haar langverwachte uitspraak gedaan over het terugsturen van asielzoekers naar Griekenland. Zij meent dat uitzettingen naar Griekenland een schending van het EVRM opleveren. Volgens Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) toont deze uitspraak opnieuw aan dat het Europees asielbeleid dringend herzien moet worden.

Het Europees Hof (EHRM) oordeelde in een zaak van een Afghaanse vluchteling die door België naar Griekenland werd teruggestuurd onder de zogenaamde 'Dublin II' verordening en meende dat dit een schending van het Europese Mensenrechtenverdrag was.

Staes: “Dit is een baanbrekende uitspraak die duidelijk het disfunctioneren van het Europees asielbeleid aantoont. Het Hof zegt in haar uitspraak dat de situatie in Griekenland zo schrijnend is dat uitzetting fundamentele rechten schendt. Afgelopen jaar heeft iedereen gezien hoe mensonterend de situatie daar is. Het Hof bevestigt in feite wat iedereen al weet: het huidig Europees asielbeleid werkt niet en is onhoudbaar.”

Het zijn voornamelijk de noordelijke lidstaten die de status quo willen behouden, omdat vooral de zuidelijke lidstaten het overgrote deel van de mensen moet opnemen. Het Hof zegt nu dat door de oneerlijke procedures en de erbarmelijke omstandigheden voor asielzoekers in Griekenland dit gewoon niet meer kan. De herziening van de zogenaamde 'Dublin II' verordening staat al een tijd op de politieke agenda, maar wordt geblokkeerd door sommige lidstaten, waaronder bijvoorbeeld Nederland.

De lidstaten zouden hun verzet best opgeven, zegt Staes: “Na economische euro-solidariteit, is het dringend tijd voor Europese asiel-solidariteit. Er moet nu een eerlijk, rechtvaardig en menswaardig Europees asielbeleid komen, waarin de lidstaten solidair zijn in de onderlinge verdeling van aanvragen. De groene fractie in het EP wil van de Commissie en de Raad weten wat zij gaan doen met deze uitspraak van het EHRM. Want één ding is duidelijk: dit gaat zo niet langer.”

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?