Persberichten

AA
Uitbollende Europese Commissie mag geen GGO-vergunningen doordrukken

De Europese fractie van Groenen/EFA hebben de aantredende Commissievoorzitter Juncker (1) een urgente brief geschreven, waarin ze hem vragen om erover te waken dat de uittredende Europese Commissie op het laatste nippertje nog nieuwe vergunningen verstrekt voor genetisch gemodificeerde organismen (GGO's). Het initiatief is een reactie op het nieuws van Handelscommissaris Karel De Gucht, die tracht om 8 GGO-vergunningen te garanderen aan de VS, als een manier om de autoriteiten van de Verenigde Staten te overtuigen om bepaalde invoerbeperkingen voor de EU te versoepelen.

Europees parlementslid Bart Staes (Groen): "We zijn gealarmeerd door het nieuws dat de uittredende Europese Commissie probeert om nog snel de goedkeuring van 8 GGO's door te duwen, misschien nog op de Collegevergadering van morgen. Gezien de omvang van het verzet tegen deze erg controversiële gewassen, vanuit de verschillende Europese overheden, maatschappelijke organisaties, boeren en consumenten, zou het getuigen van een gebrek aan verantwoordelijkheidszin en respect van de uittredende Europese Commissie om nieuwe export van Amerikaanse GGO's toe te laten op de Europese markt. Hoewel het juridisch mogelijk is, zou dit een politiek schandaal van de eerste orde zijn."

"Aantredend Commissievoorzitter Juncker maakte zelf heel duidelijk dat hij een andere koers zou varen met betrekking tot het verstrekken van GGO-vergunningen. Wij geloven dat hij moet ingrijpen om te verzekeren dat er deze maand geen nieuwe vergunningen worden verstrekt door de uitredende Europese Commissie."

Deze week werd duidelijk (2) dat Karel De Gucht de onderhandelingspartners in de VS onder druk zette om zo snel mogelijk de Europese appels en peren af te nemen, die Europese producenten niet naar Rusland kunnen exporteren als gevolg van de wederzijdse boycot. Hij stelde wel dat de VS dan een tegenmaatregel verwacht, zij het op een zeer gevoelig punt: de goedkeuring van acht GGO-producten door de EU. Volgens De Gucht zou een besluit over de acht GGO-toepassingen die al een tijd geleden werden ingediend, de export van appels en peren richting VS versnellen "hetgeen in het voordeel van beide partijen kan zijn".

Staes: "Dit is weer eens een voorbeeld van waarom ik De Gucht niet vertrouw als hij ons tracht te sussen dat de EU onder invloed van het vrijhandelsverdrag TTIP géén standaarden zal aanpassen op vlak van landbouw en voedsel. Wel, het op massale schaal introduceren van GGO's in de Europese landbouw zal ertoe bijdragen dat de voedselproductie in Europa nog verder het onduurzame en onethische pad van het industriële Amerikaanse landbouwmodel zal inslaan. Dat is niet in het voordeel van Europa."


(1) Een kopie van de brief is terug te vinden via deze link: http://www.greens-efa.eu/fileadmin/dam/Documents/Letters/2014-10-14_Juncker_letter_on_8_new_GM_EN__2_.pdf

(2) http://www.europeanvoice.com/article/russia-and-us-politics-unsettle-ttip-talks/

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?