Persberichten

AA
Twee jaar na Rana Plaza tragedie moet Europese kledingindustrie verantwoordelijkheid opnemen

De wereld herdenkt vandaag de tweede verjaardag van de Rana Plaza tragedie in Bangladesh. Die gebeurtenis werd erkend als het meest dramatische accident in de  textielindustrie ooit, met meer dan 1100 doden. Deze tragedie werd deze week herdacht met een tentoonstelling en actie bij het Europees Parlement, georganiseerd door Groen Europees Parlementslid Jean Lambert met medewerking van Bart Staes, Europees parlementslid Groen.

 

Staes : “Twee jaar na de Rana Plaza-ramp zijn de arbeidsomstandigheden in de textielindustrie er nog altijd even slecht. Dat blijkt uit een rapport van Human Rights Watch dat deze week verscheen, waarin zowel de Bengaalse regering als westerse bedrijven met de vinger gewezen worden."

Volgende week debatteert het Europees Parlement hierover en zal er een resolutie gestemd worden over de inspanningen die geleverd worden (1). Het zal daarbij vooral gaan over de onwil van de textielindustrie om een steunfonds te spekken om de nabestaanden van de slachtoffers te compenseren.

Staes: “Het is onaanvaardbaar dat het compensatiefonds voor de families van slachtoffers een praktisch lege doos blijft. Een aantal grote merken die daar hun kledij produceerden, hebben ondanks mooie verklaringen nog niet bijgedragen. Hetgeen jammer is, want een beetje medeleven tonen, wil nog niet zeggen dat die merken meteen juridisch aansprakelijk zijn. Het zijn voornamelijk de bouwondernemingen die de grootste verantwoordelijkheid dragen voor het instorten van het gebouw.”

Daarnaast moeten we onszelf de vraag durven stellen hoe we verandering kunnen bewerkstelligen in een debat waar iedereen bij betrokken is: producent, consument, beleidsmaker en werknemers. Hoe kunnen Europese kledingmerken proactief verzekeren dat ze niet bijdragen aan het uitbuiten van werknemers in ontwikkelingslanden? Hoe kan je als consument weten waar je kledij gemaakt werd en of de mensenrechten, sociale- en milieu rechten wel gerespecteerd worden?

Staes: “Kledingmerken moeten eerlijke prijzen betalen, waardoor werknemers een leefbaar loon kunnen krijgen in plaats van eigenaars met de winst te zien weglopen. Dus moeten ook consumenten bereid zijn een eerlijke prijs te betalen en de ketens op hun verantwoordelijkheden wijzen. Welke Europese werknemer zou tegen een hongerloon 12u of meer per dag willen werken in onveilige en ongezonde omstandigheden, waar je rechten constant geschonden kunnen worden of waar je bedreigd wordt? We moeten de sector veranderen en geen niche producten creëren die Fair Trade zijn. Fair Trade moet de norm zijn!”

(1) Het debat in het Europees Parlement vindt plaats op maandag avond 27 april, de resolutie wordt de dag erop gestemd.

2) Deze week was er ook een conferentie die hier herbekeken kan worden

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?