Persberichten

AA
Teleurstellend antwoord van de Europese Commissie op allereerste burgerinitiatief rond toegang tot water

De Europese Commissie antwoordde vandaag op het recente, allereerste Europese burgerinitiatief dat werd ingediend en gaat over de toegang tot water. Een Europees burgerinitiatief is mogelijk sinds het verdrag van Lissabon. Het betekent concreet dat als initiatiefnemers op een jaar tijd minstens 1 miljoen handtekeningen uit een kwart van de lidstaten verzamelen, de Europese Commissie verplicht is om te reageren. Bart Staes, Europarlementslid voor Groen, is teleurgesteld over dat antwoord van de Europese Commissie op het eerste succesvolle burgerinitiatief Right2Water: "Een valse start, een gemiste kans en een veeg teken over hoe serieus men burgers écht neemt."

Staes: "De Europese Commissie heeft zijn kans gemist om Europa dichter bij de burger te brengen. Dit was dé gelegenheid om rechtstreeks gehoor te geven aan wat de Europeanen willen. Liefst 1,9 miljoen burgers hebben met dit initiatief geprobeerd om hun recht op water en sanitaire voorzieningen veilig te stellen. En te voorkomen dat dit mensenrecht ook al geprivatiseerd wordt."

Maar de Europese Commissie liet hen vandaag helaas op hun honger zitten. "Ze doet een paar algemene beloftes, maar negeert de vraag naar concrete wetgeving. Ze rept met geen woord over het wanbeleid van de Trojka in Portugal en Griekenland", aldus Staes. "De toegang tot watervoorzieningen is er volgens haar inwoners geen vanzelfsprekendheid meer. De Commissie heeft de lidstaten immers gedwongen watervoorzieningen te privatiseren, in ruil voor financiële noodsteun. Dat de Europese Commissie de onrust van burgers op een zo cruciaal dossier dus onderschat is een gemikte kans om het groeiende euroscepticisme te temperen."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?