Persberichten

AA
Supermarkten en consumenten moeten beseffen dat ze Europese boeren wurgen

De varkenshouders die vandaag actie voerden in Aalter, door het blokkeren van supermarkten hebben overschot van gelijk, vindt Europees parlementslid Bart Staes (Groen!). "Het gemiddelde inkomen van Europese boeren is de helft van dat van mensen in andere economische sectoren. We zijn onze producenten van voedsel langzaam aan het wurgen."

Varkenshouders van de Vereniging voor Varkenshouders (VEVA) blokkeren supermarkten omdat zij al geruime tijd onder de kostprijs moeten verkopen. "Het is niet langer leefbaar voor veel boeren. Een van de oorzaken is dat supermarktketens wurgcontracten met voedselproducenten afsluiten. De grootdistributie verdedigt zich door te verwijzen naar consumenten die lage prijzen willen en dat zij er zo voor zorgen dat de inflatie in Europa in tijden van crisis niet te veel oploopt."

Een in september in het EP goedgekeurde resolutie over eerlijke inkomens voor landbouwers stelde al dat het inkomen van boeren in 2009 met ruim 12 % is afgenomen, dat voedselprijzen sinds 1996 met gemiddeld 3 % stegen, maar dat dat niet het geval was voor de inkomsten van de producenten.

Staes: "De pogingen van Colruyt om leveranciers wel degelijke prijzen te betalen is zeer lovenswaardig. Maar zelfs de 5 euro per varken extra die Colruyt vrijwillig besloot te betalen, bleek vorige week al met een marktprijsdaling per kilo ingehaald."

Staes: "Er zit iets grondig scheef in de voedselketen. En er is met name sprake van een ongezonde machtsbalans in het voordeel van de grootdistributie. Op Europees niveau lopen verschillende initiatieven om hier iets aan te doen. Maar de zaak is echt urgent en we moeten snel spijkers met koppen slaan. Dit zal ook een belangrijk aandachtspunt moeten zijn van de hervorming van het Europees landbouwbeleid."

Binnenkort publiceert de Europese landbouwkoepel COPA-COGECA een lijst met voorbeelden van dergelijke oneerlijke of onethische handelspraktijken. Staes: "Supermarkten en consumenten moeten beseffen dat er een limiet zit aan goedkoop voedsel. Als er steeds meer landbouwers failliet gaan, moeten we straks nog meer voedsel importeren van buiten de EU. De massale voedselproductie uit Zuid- of Noord-Amerika gebeurt niet volgens dezelfde ecologische standaarden die we in de EU verwachten. Is dat wat we willen?"

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?