Persberichten

AA
Sterkere Europese Commissie vraagt sterke democratische controle

Jean-Claude Juncker stelde vandaag zijn nieuwe Europese Commissie voor. Volgens Europees parlementslid Bart Staes (Groen) is "duidelijk dat Juncker met zijn ploeg zaken wil doen, alleen is nog niet helemaal duidelijk voor wat soort 'business' de Commissie-Juncker zal staan." Afgezien van enkele merkwaardige keuzen (van de lidstaten) is het volgens Staes wel positief dat deze ogenschijnlijk sterke ploeg en een nieuwe portfolio-verdeling duidelijk maakt dat de Europese Commissie geen ambtenarenapparaat is, maar een politieke 'regering' van de EU. Afgezien van de belangrijke vraag wat de Commissie-Juncker met die macht gaat doen, is deze ontwikkeling logisch, omdat steeds meer grote uitdagingen een sterkere en meer coherente EU vraagt.

Dat Juncker de vicevoorzitters coördinerende bevoegdheid geeft, zorgt meteen voor enige hiërarchie binnen de achtentwintig eurocommissarissen aanbrengt. Het is een logische ontwikkeling.
Staes vreest wel voor de inhoudelijke agenda die deze Europese Commissie zal willen uitvoeren: "Kennelijk zien de lidstaten in dat Europa gediend is met stevige bestuurders die politiek maken, gezien de hoeveelheid zwaargewichten die zij afvaardigen," concludeert Staes. "Een politiekere Commissie betekent echter ook dat de politieke controle beter moet. Nog steeds kan het Europarlement geen individuele eurocommissarissen wegsturen. En dat is juist nodig in een politiekere Commissie met meer zwaargewichten."

Volgens Staes zal een sterkere Europese Commissie tegenwicht moeten hebben van een sterk en assertief Europees parlement dat hen controleert en het beleid kan bijsturen. Het precieze programma moet nog verder worden uitgewerkt, maar volgens Staes voorspelt het voorstel van Juncker geen duurzame weg uit de crisis. "Het samenvoegen van klimaat- en energiebeleid in één portefeuille is geen goede evolutie, net zomin als de samenvoeging van visserij en milieu. Ook de invulling van de poppetjes geeft al een idee over welke richting Juncker denkt. Door de liberaal Katainen als supervisor boven sociaaldemocraat Moscovici te zetten, lijkt de kille begrotingspolitiek onder Rehn keihard verder te gaan. Ook laakbaar is dat de Brit Hill de financiële markten moet gaan reguleren. In The City van Londen gaan vandaag de champagnekurken eraf. Helaas wegen in sommige gevallen de nationale en partijbelangen zwaarder dan het collectief Europese belang.”

Staes: "De aanstelling van Marianne Thyssen tot Commissaris Werkgelegenheid en Sociaal Beleid is dan weer een goede zaak. Het zal haar taak worden ervoor te zorgen dat de EU een echt beleid ontwikkelt ter bestrijding van de (jeugd)werkloosheid. Ook zal zij er moeten voor zorgen dat het door de Commissie Barroso gelanceerde REFIT-programma niet de sociale agenda uitholt of de raadpleging en informatie van werknemers inperkt."

Het Europees Parlement start eind september met de hoorzittingen van de kandidaat-commissarissen. Vervolgens zal het Europarlement alleen een ja of nee kunnen uitspreken tegen de Europese Commissie als geheel. Het parlement kan bij de ondervragingen wel individuele kandidaten ontmaskeren bij ongeschiktheid.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?