Persberichten

AA
Schulz duwt politieke benoemingen schaamteloos door
Het Bureau van het Europees Parlement, voorgezeten door Parlementsvoorzitter Martin Schulz, keurde gisterenavond laat drie belangrijke politieke benoemingen op voorstel van EP-voorzitter Martin Schulz goed. Schulz had drie van zijn voormalige medewerkers voorgedragen voor topposities binnen de parlementaire administratie. Deze schaamteloze beslissing kwam er ondanks een stemming op 3 april waarin het Europees Parlement zijn verontwaardiging over de politieke benoemingen had geuit.

Europees Parlementslid Bart Staes (Groen): "Wij als Europese Groenen hadden opgeroepen om de benoemingen uit te stellen en te objectiveren, tenminste tot na de verkiezingen. Dat Schulz het toch gewoon doorduwt, tegen de wil van een meerderheid van de plenaire vergadering in, is nooit gezien.”

Staes: "Door de politieke benoemingen er ondanks duidelijk verzet van het Europees Parlement, schaamteloos door te duwen, uit Martin Schulz zijn minachting voor het EP en het democratische proces. Het EP wou zijn kritiek voor de benoemingen woensdag herbevestigen, door een resolutie te stemmen die op verzoek van mezelf tijdens de vorige plenaire was uitgesteld over de kwijting aan het EP. Door de vlucht naar voren steekt Schulz zijn middelvinger uit naar zijn eigen parlement."
Staes wijst erop dat politieke benoemingen door de twee grootste groepen in het EP stilaan uit de hand lopen en de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de parlementaire administratie aantast op alle niveaus.

Staes: "Het recruteringsproces voor posities binnen de administratie van het EP moet dringend worden hervormd. Ik ijver voor open en onafhankelijke rekruteringsprocedures met standaardcriteria, waarbij kwalificaties en ervaring in rekening worden gebracht."

Hoewel Staes niet ontkent dat politieke benoemingen van kandidaten met het juiste profiel in sommige gevallen gerechtvaardigd kunnen zijn voor bepaalde topposities, onderstreept hij dat politieke affiniteit op zich niet de basis kan vormen voor een benoeming. "Tegen deze achtergrond zou het correct zijn de benoemingen uit te stellen. Dat Schulz hier niet naar luistert, werpt alweer een schaduw over zijn legitimiteit als voorzitter van het EP en de moraliteit van zijn politieke stellingname", aldus Staes.

Gisteren werd in de openingszitting in Straatsburg duidelijk dat Schulz de resolutie rond de kwijting aan het EP woensdag wil laten stemmen, zonder de paragraaf waarin kritiek op hem wordt geuit. Staes: "Een EP-voorzitter die censuur op zijn eigen parlement voert, is de Europese politiek onwaardig. “

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?