Persberichten

AA
Schengen: gemeenschappelijk Europees belang moet primeren

De Europese Commissie wil het Schengenakkoord eerder verstrengen dan het te ontmantelen.

Vandaag gaf de Europese Commissie in een mededeling antwoord op de migratiestromen uit Noord-Afrika en de huidige discussie tot wijziging van het Schengenakkoord. Europees parlementslid Bart Staes (Groen!) is bezorgd over de voorstellen die enkele lidstaten gelanceerd hebben om de open grenzen in het kader van het Schengenakkoord terug te dringen. Staes: "Vrij reizen binnen de Europese Unie zonder dat je uren voor een grenspost moet wachten is niet alleen vanuit economisch oogpunt zeer belangrijk, maar het staat ook symbool voor de Europese integratie."

De discussie over het Verdrag van Schengen en het instellen van grenscontroles binnen de Europese Unie laaide op nadat Italië een tijdelijke verblijfsvergunning aan Tunesische vluchtelingen toekende. Daarop sloot Frankrijk tijdelijk de grens met Italië voor de Tunesische vluchtelingen.

Staes: "Vrij reizen in het Schengengebied, zonder grenscontroles is de regel. De uitzonderingen daarop moeten tijdelijk en minimaal zijn en strikt worden gedefinieerd."

De Europese Commissie wil niet dat de naleving van de regels wordt overgelaten aan de lidstaten zelf. Staes: "Ik juich toe dat de Commissie de discussie van de grenscontroles benadert via een gemeenschappelijke Europese aanpak. Dit vermijdt dat zulke beslissingen genomen kunnen worden door populistische politici."

De Groenen vragen tenslotte aan de Commissie om de richtlijn rond tijdelijke bescherming[1] of een evenwaardig alternatief in te roepen om het hoofd te kunnen bieden aan de migratiestromen die op gang kwamen na de instabiliteit in Noord-Afrika.


-----------------------------------------------------------------------

[1] Dit uitzonderlijk statuut biedt tijdelijk bescherming aan migranten die massaal een noodsituatie ontvluchten.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?