Persberichten

AA
Rechts Europa draait laatste restjes vergroening Europees landbouwbeleid de nek om

Conservatieve en extreemrechtse Europarlementsleden hebben vandaag in de laatste fase van de onderhandelingen, de poging tot een duurzamer en rechtvaardiger Europees landbouwbeleid te komen verhinderd. "Een trieste dag voor jonge landbouwers en voor een leefbare landbouw in Europa," aldus Europees Parlementslid Bart Staes (Groen).

Na maanden intensieve en moeizame onderhandelingen, bereikten experten van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de nationale ministers van landbouw vandaag overeenstemming. Een beperkt aantal "gedelegeerde handelingen" zouden het de Europese Commissie mogelijk maken om duurzame (lees minder destructieve) landbouwpraktijken te promoten en de Europese landbouwsubsidies rechtvaardiger te maken.

Staes: "Landbouwcommissaris Ciolos is iemand die van het begin van zijn mandaat echt heeft geprobeerd het deels destructieve Gemeenschappelijke Europees Landbouwbeleid in goede richting bij te sturen, maar is hardnekkig tegengewerkt door landbouwlobby's Copa Cogeca en sommige landbouwministers."

Maar de conservatieve en extreemrechtse Europarlementsleden hebben die gedelegeerde handelingen echter verworpen wegens zogenaamd 'te bureaucratisch en complex'. Iets waar ze überhaupt zelf verantwoordelijk voor zijn, door de ettelijke uitzonderingen die ze in eerste fase hadden gevraagd. Bart Staes: "De Europese Groene fractie heeft altijd geijverd voor eenvoudiger regels, maar werd tegengewerkt vanuit rechtse hoek. Dat zij dit nu als argument gebruiken, is een strategisch politiek spelletje."

De VN klimaatorganisatie UNFCCC heeft een paar dagen geleden nog gewaarschuwd dat een status quo in het huidige gemeenschappelijke landbouwbeleid ernstige problemen zal opleveren in de toekomst. Bovendien dreigen de uitbetaling van de Europese boeren door tegen de gedelegeerde handelingen te zijn, erg te vertragen, omdat de onderhandelingen nu opnieuw moeten worden gevoerd.

Al jaren blokkeert een anti-hervormingsgezinde coalitie consistent elke poging om het Europees landbouwbeleid weerbaar te maken tegen de klimaatveranderingen. Ook een meer rechtvaardiger verdeling van landbouwsubsidies - met een maximum tot 100.000 euro per jaar, lieten ze niet toe.

Een van de vergroeningsmaatregelen werd bovendien al begraven toen de Europese Commissie aankondigde de kweek van eiwitrijke planten in de zogenaamde "zones met een grote ecologische waarde", te versoepelen. Dat betekent in de praktijk dat in deze zogenaamd "groene landbouwzones" geen pesticiden zouden mogen worden gebruikt. Staes: "Maar dat wordt dus nu weer, ook met dank aan de agrochemische lobby, via allerlei achterpoortjes onderuit gehaald. En ondertussen iedereen maar weeklagen over het sterven van bijenpopulaties. Het cynisme van bepaalde lobby's, zoals die van de multinationals die pesticiden verkopen, wordt soms ondraaglijk."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?