Persberichten

AA
Overbevissing tegen gaan, vraagt kordatere aanpak

Terwijl de Europese Commissie het extern visserijbeleid tracht vorm te geven, schieten alle voorstellen tot nog toe schromelijk te kort. Bart Staes, Europarlementslid voor Groen, reageert: "Europa zou beter het voortouw nemen in plaats van achterop te lopen".

28% van de vis die de Europese vloot vangt, komt uit wateren buiten de Unie en 60% van de vis die hier wordt geconsumeerd, is ingevoerd.
Staes: "Het Europese Visserijbeleid zou hier veel meer moeten op inspelen door het voortouw te nemen in duurzaam visserijbeleid, bijvoorbeeld door enkel vis te vangen waarvan er overschot is."
"Consumenten kunnen de vraag ook sturen door zogenaamde 'foute vis' niet langer te consumeren. 'Foute vis' wil zeggen dat de betreffende vissoort niet duurzaam wordt gevangen, onder druk staat of zelfs met uitsterven wordt bedreigd. Zo wordt de consumptie van kabeljauw, tong, schol en rode poon, gevangen in de Noordzee, afgeraden, net zoals het eten van makreel uit de Middellandse Zee of tonijn.

De Commissie deed enkele goede voorstellen om de duurzaamheid in bilaterale visserijovereenkomsten te verhogen. "Dat is slechts een topje van de ijsberg", weet Staes. "Private contracten vallen hier niet onder, net zomin als schepen die onder een andere vlag varen. Dit vlag-hoppen moet trouwens aan banden gelegd worden."
Staes is tevreden met de steun van het EP voor het groene voorstel waarbij schepen die van vlag wisselen en daarna terug onder EU-vlag willen varen, twee jaar zullen moeten wachten voor dat kan. Het rapport vraagt verder dat de lidstaten de Commissie beter informeren en dat ze de hele visserij - actief in hun rechtsgebied - accuraat in kaart brengen (los van onder welke vlag ze varen).

De regelgeving voor de EU-visserijvloot die buiten EU-wateren vist, valt onder de Regionale Organisaties voor Visserijmanagement. Het voorstel van de Europese Commissie om die te beheren op basis van rechten is onverstandig, volgens Staes en kan leiden tot de privatisering van de visvoorraden. "Europa zou beter de werking van deze Regionale Organisaties grondig bijsturen, zorgen voor bindend - onafhankelijk - advies over visserijbeleid en voor sancties voor lidstaten die de regels omzeilen. Tot slot, moet ook de volle zee gedekt zijn door deze regionale organisaties, opdat ook daar aan duurzame visserij kan gedaan worden."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?