Persberichten

AA
Naast insecten en andere exoten straks ook nano-voedsel op je bord?

Het Europees Parlement keurde vandaag de wet op 'nieuwe voedingsmiddelen' goed, zonder daarbij vast te houden aan het voorzorgsprincipe als het over nano-materialen in voedsel gaat. Bart Staes, Europees parlementslid voor groen en onderhandelaar op dit dossier: "Er is nog niet geweten wat het effect van nano-materialen in voedsel is op onze gezondheid en toch gaat men er mee door alsof er geen vuiltje aan de lucht is. Ook ik ben voor snelle en transparante aanvraagprocedures, maar voor nano-voedsel moet voorlopig een moratorium ingesteld worden."

Nieuwe voeding gaat over voedingsmiddelen en ingrediënten die tot op zekere hoogte niet geconsumeerd werden in de EU voor 15 mei 1997. Voorbeelden zijn insecten, algen, schimmels, maar ook vlees van gekloonde dieren of hun nakomelingen. De procedures voor deze voedingsmiddelen om toegelaten te worden op de Europese markt waren omslachtig en kosten veel geld. Daarom werd voorgesteld dit in te korten en de bestaande wetgeving aan te passen aan de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen.

Staes: "In de milieucommissie van het EP werden eind november 2014 nog goede resultaten bereikt. Zo werd een verbod op nano-voedsel ingesteld tot er specifieke risicoanalyses worden uitgewerkt die het Europees Voedselveiligheidsagentschap in staat moeten stellen een correct oordeel te maken over het gebruik van nano-materialen in voedsel. Dat is er de dag van vandaag gewoonweg niet! Ook werd het etiketteren van voedsel van nakomelingen van gekloonde dieren verplicht tot dat de nieuwe wetgeving daarover in werking treedt." 

De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) en het Voedsel en Landbouwagentschap van de Verenigde Naties (FAO) stellen zelf dat het moeilijk na te gaan is in welke mate nano-materiaal nu al gebruikt worden in de voedsel- en landbouwsector. De voedselindustrie doet er ook nogal geheimzinnig over. Staes: "Dit gebrek aan transparantie heeft een impact op de vrije keuze van de consument. Heeft die consument nog wel de vrije keuze om nano-vrij voedsel te eten als het niet eens geweten is?"

Staes: "De consument en onze volksgezondheid krijgt het weer hard te verduren wat betreft voedingsmiddelen. Begrijp me niet verkeerd, ook ik ben voor een snellere, transparantere aanvraagprocedure om nieuwe voedingsmiddelen goed te keuren, maar het Europese voorzorgsprincipe indachtig was een verbod op nano-voedsel en het etiketteren van voedsel van nakomelingen van gekloonde dieren toch een minimum geweest. Nu zelfs dat er niet in zit, kunnen wij niet anders dan tegen stemmen. Wij gaan niet knoeien met de gezondheid van onze burgers en de vrije consumentenkeuze."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?