Persberichten

AA
Meerderheid Europees Parlement voor groen voorstel voor verplichte transparantie over belastingen multinationals

Als het aan het Europees Parlement ligt, worden bedrijven binnenkort verplicht om in hun jaarverslagen voor ieder land te rapporteren hoeveel belasting ze betalen en welke tax rulings ze hebben verkregen. Dit voorstel voor country-by-country reporting van de Groene fractie in het Europees Parlement haalde vandaag een meerderheid. Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen: "Een grote overwinning voor transparantie en een belangrijke stap in de aanpak van belastingontwijking in de EU."

Staes: "We hebben allemaal het recht om te weten of een bedrijf fatsoenlijk belasting betaalt in ieder land waar het actief is. Bedrijven kunnen niet zonder publieke infrastructuur, dus moeten ze ook hun steentje bijdragen."

Nu het Europees Parlement akkoord gaat, beginnen de onderhandelingen met de Europese ministers van Financiën. Die verzetten zich tot nu toe tegen transparantie. De onderhandelingen worden ironisch genoeg gevoerd onder voorzitterschap van belastingparadijzen Luxemburg en, als het tot na 1 januari 2016 duurt, ook Nederland. Staes: "Ik reken erop dat ook de Nederlandse regering dit voorstel steunt en haar beloftes waarmaakt om koploper bij belastingtransparantie te worden."

Dankzij voorstellen van de Europese Groenen zijn banken sinds het begin van dit jaar al verplicht om openheid te geven over hun belastingafdrachten. Uit onderzoek in opdracht van de Groene fractie naar de eerste bevindingen van deze verplichte rapportage, blijkt dat er scheve verhoudingen bestaan tussen de landen waar economische activiteiten van Europese Banken plaatsvinden en de mate waarin ze daar belasting afdragen. België is het land waar na de Verenigde Staten het grootste verschil bestaat tussen verwachte winst op basis van reële economische activiteit en daadwerkelijk gerapporteerde winst (zie tabel pagina 2). Er wordt daar dus aanzienlijk meer belasting opgegeven dan er activiteiten zijn.

"Dit zou er op kunnen wijzen dat banken op grote schaal hun winsten verplaatsen om zo hun belastingdruk te verminderen. Die praktijk moet grondig worden aangepakt", aldus Staes.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?