Persberichten

AA
Meerderheid EP tegen opt-out voorstel ggo's

Europese landen moeten niet, volgens de zogenaamde opt-out regeling, op eigen houtje kunnen beslissen of ze wel of geen genetisch gemodificeerde voedsel en diervoeder willen toelaten op hun markt. Het Europees Parlement keurde vandaag met overgrote meerderheid een wetsvoorstel van de Europese Commissie af. Europees parlementslid Bart Staes (Groen): "Het is belangrijk dat dit voorstel nu echt terug naar afzender gaat. Het nationaliseren van beleid dat bij uitstek Europees moet zijn, is geen gezonde en verstandige ontwikkeling. Het druist om te beginnen in tegen de beginselen van de Europese interne markt."

Staes: "Ik ben vooral verheugd dat de plenaire vergadering mijn amendement goedkeurde dat de Europese Commissie oproept om met een nieuw en dit keer juridisch solide wetgevend voorstel te komen. Waar het fundamenteel om gaat is dat de toelatingsprocedures in de EU rond ggo's - zowel als het gaat om kweken als om import - ernstige gebreken vertonen en dus aangescherpt moeten worden. Dat vroegen ook de Europese ministers van Milieu reeds in 2008."

Staes: "Het is dus te bizar voor woorden dat terwijl nu een twee derde meerderheid van de lidstaten en een meerderheid van burgers tegen ggo's in de voedselketen is, men bij de Europese Commissie toch blijft doorgaan met wetgevende voorstellen om het toelaten van ggo's te versoepelen. Dat de Europese Commissie toch toestemming geeft voor de import van dit soort producten is een democratisch deficit, waar Commissievoorzitter Juncker vorig jaar ook al op wees."

Volgens de groenen is het onverantwoord dat de Europese Commissie intussen doorgaat met het geven of verlengen van autorisaties. "Daarom zullen we systematisch bezwaar aantekenen als de Commissie dat doet. Dat doen we later vandaag bijvoorbeeld voor de ggo-mais NK603 x T25 van Monsanto."

Staes: "De houding van de Europese Commissie is een vorm van chantage, die weinig democratisch is. Er zijn steeds meer feiten en signalen die er op wijzen dat de Europese Commissie handelt onder politieke druk en invloed van de lopende onderhandelingen over het Trans-Atlantisch vrijhandelsverdrag (TTIP) tussen de EU en de VS." 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?