Persberichten

AA
Meer ambitie nodig tegen belastingontwijking in Europa

De Europese Commissie zal morgen, als antwoord op het Luxleaks-schandaal, voorstellen dat de belastingdiensten van Europese lidstaten hun belastingafspraken met multinationals (tax rulings) voortaan automatisch met elkaar moeten uitwisselen. Groen vindt dat de Europese Commissie veel meer ambitie moet tonen om multinationals gewoon belasting te laten betalen. "Zeker als je weet dat een voorstel van de Europese Commissie over belastingen door de ministers van Financiën zal worden uitgekleed, ook al heeft de EU nood aan meer rechtvaardigheid in belastingsystemen,' aldus Europees parlementslid Bart Staes (Groen). 

(BRUSSEL - 17/3/2015) Staes: "Het is zeker een stap vooruit als EU-landen straks van elkaar op de hoogte zijn als ze oneerlijke belastingvoordelen geven aan multinationals en daarmee belastinginkomsten wegkapen. Maar automatische informatie-uitwisseling tussen belastingdiensten is nog geen garantie dat multinationals, net als werknemers, consumenten en kleinere bedrijven, fatsoenlijke percentages belasting gaan betalen"

De Europese Groenen willen dat ook het publiek en parlementen inzicht krijgen in de belastingafdrachten van multinationals. Staes: "Het is belangrijk dat nationale parlementen hun controlerende taak op een goede wijze kunnen uitvoeren en niet moeten bedelen om informatie. Ook de nieuw opgerichte onderzoekscommissie in het Europees Parlement zou inzage moeten krijgen in tax rulings."

Groen betreurt dat er nog geen voorstel ligt van de Europese Commissie voor verplichte transparantie over belastingafdrachten per land (country-by-country-reporting). Voor banken is dat sinds dit jaar al verplicht. De groene fractie in het Europees Parlement heeft voorstellen ingediend om dit snel in te voeren in een wet die momenteel behandeld wordt. "Dit idee is al jaren oud. Waarom heeft de Europese Commissie er nog steeds geen steun aan gegeven? Iedereen moet kunnen zien hoeveel belastinginkomsten we mislopen door agressieve belastingplanning van multinationals", aldus Staes.

De Europese Commissie heeft aangekondigd later dit jaar met een vernieuwd voorstel te komen voor een Europese grondslag voor de vennootschapsbelasting. Staes: "Na Luxleaks is het aan de Commissie-Juncker om te bewijzen dat ze met een waterdicht voorstel kunnen komen dat ervoor zorgt dat bedrijven in Europa belasting betalen daar waar ze waarde creëren".

De Groene fractie pleit voor meer initiatieven om als Europa een vuist te maken tegen belastingontwijking, zoals een herziening van de wetgeving over belastingen op rente en royalty's, minimumeisen aan bilaterale belastingverdragen en hard optreden tegen belastingparadijzen buiten de EU.

Deze week werd bekend dat Groen Europees parlementslid Eva Joly, samen met Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz, lid werd van een negenkoppige internationale onafhankelijke commissie - the Independent Commission for the Reform of International Corporate Taxation (ICRICT) - die met voorstellen moet komen om belastingen rechtvaardiger te maken en vooral te doen bijdragen aan de ontwikkeling  van arme landen. De ICRICT komt voor het eerst bijeen op 18 en 19 maart in New York.  Staes: "Voor de Europese groenen is de aanpak van belastingfraude en dumping een absolute politieke prioriteit. De benoeming van collega Joly bevestigt onze geloofwaardigheid in deze strijd."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?