Persberichten

AA
Het streven naar steeds minder belastingen voor bedrijven moet stoppen


Hoe voorkomen we dat Europese landen zichzelf fiscaal kapot concurreren door bedrijven te verleiden met lagere belastingvoeten? Dat was de essentie van het debat dat het Europees parlement vandaag voerde met Europees Commissaris Moscovici over zijn voorstel voor een ‘Common Consolidated Corporate Tax Base’ (CCCTB).

Europees parlementslid (Groen) Bart Staes: “De wijze waarop we nu bedrijven behandelen inzake fiscaliteit, alsof dochterbedrijven volledig los staan van het moederbedrijf, weerspiegelt de realiteit niet. Dus een gezamenlijke, Europese geconsolideerde belastingvoet is een cruciale stap naar het tegengaan van het ontwijken van belastingen door multinationale bedrijven. Een stap naar meer fiscale rechtvaardigheid in Europa. Deze CCTB zou echter veel effectiever zijn als die gepaard zou gaan met een minimale belastingvoet voor bedrijven in heel Europa.” 

“Het is betreurenswaardig dat er nog steeds EU-landen zijn, zoals Ierland, Groot-Brittannië en Nederland, die de ambitie lijken te hebben uit te zoeken hoe ze het beste belastingparadijs kunnen zijn. Met een N-VA minister van Financiën lijkt dat ook voor België een piste. De Europese Commissie zou beter wat politieke energie steken in het overtuigen van die lidstaten die zich verzetten tegen fiscale samenwerking in plaats van Wallonië te willen verplichten een onzalig handelsakkoord goed te keuren.”   

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?