Persberichten

AA
Herstel van het Europees emissiehandelssysteem in zicht?

Gisteren bereikten de Raad van Ministers en de milieucommissie van het Europese Parlement overeenstemming over een mechanisme dat moet bijdragen aan het herstel van het Europese emissiehandelssysteem (ETS). Bart Staes, Europees parlementslid Groen: "Het is alvast een stap in de goede richting, maar er is zeker nog noodzaak voor een verdere, meer radicale hervorming van het emissiehandelssysteem."

Staes: "Het kwam niet vaak voor de laatste jaren, maar er is optimistisch nieuws te melden over het Europese emissiehandelssysteem. Een stijgende CO2-prijs toont dat de markt positief reageert op het nieuws."

Het Parlement en de Raad van Ministers bereikten overeenstemming over het instellen van een stabiliteitsmechanisme dat de mank lopende wisselwerking tussen vraag en aanbod van emissierechten gaat reguleren.

Staes was positief verrast door de opstelling van de Raad van Ministers, die twee grote concessies deed. Ten eerste gaat het stabiliteitsmechanisme twee jaar vroeger (in 2019) van start. Staes: "Als groenen wilden we dit mechanisme al in 2016 opzetten. Iedereen verwachtte dat de Ministers pas in 2021 wilden starten. Positief dus dat het EP deze slag wint." Ten tweede wordt een gedeelte van het overschot aan ongebruikte emissierechten in een reserve geplaatst, waardoor de CO2-prijs hoger komt te liggen.

Staes waarschuwt echter voor teveel optimisme: "Het emissiehandelssysteem bevat meerdere structurele problemen die ervoor zorgen dat er onvoldoende prijsprikkels voor groene innovatie ontstaan. Zo worden er nog steeds veel te veel rechten gratis weggegeven.”

De overgebleven structurele problemen zullen aangepakt moeten worden tijdens de grootschalige ETS-herziening die nu van start zal gaan. De Europese Commissie belooft met een voorstel te komen. Staes: "Het echte gevecht in de strijd tegen klimaatsverandering zal dus binnenkort beginnen."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?