Persberichten

AA
Groenen willen volledige transparantie over belastingafdrachten multinationals

 

"Het moet snel afgelopen zijn met de reeds lang bestaande comfortabele schimmigheid voor multinationals over hun belastingafdrachten. Na Offshore-leaks Luxleaks, Swissleaks en nu de Panama Papers is er geen enkel excuus om transparantie nog langer uit te stellen", stelt Groen Europees parlementslid Bart Staes na de presentatie van het Europese Commissie-voorstel voor publieke country-by-country reporting.

Groenen pleiten al jaren voor verplichte transparantie waarmee inzichtelijk wordt hoeveel belasting multinationals betalen in ieder land. Ze stonden ook aan de basis van verplichte country-by-country reporting die voor Europese banken geldt sinds 1 januari 2015.

Staes is echter zeer kritisch over de trage en halfslachtige manier waarop de EU stappen zet richting een eerlijke bijdrage van multinationals. De rapportageverplichting werd in 2013 al beloofd door regeringsleiders. Nu pas ligt er een voorstel dat bovendien niet compleet is. "We hebben met ons Ikea-rapport gezien waar dat toe leidt."

Staes: "Multinationals hoeven volgens het voorstel alleen openheid te geven over hun activiteiten en belastingafdrachten per land ín de Europese Unie. Dankzij de Panama Papers zijn daar de beruchte belastingparadijzen buiten de EU aan toegevoegd. Maar waarom moet de belastingbetalende publieke opinie in het duister blijven tasten over hun activiteiten elders in de wereld, zoals in ontwikkelingslanden? Zij behoren tot de grootste slachtoffers van belastingontwijking."

Staes: "Als we pleiten voor investeringen door overheden voor duurzame economische sectoren, voor groene jobs en voor het bieden van sociale bescherming, dan wijzen liberalen er steevast op dat je wel eerst een taart moet bakken vooraleer je ze kunt verdelen. Wel nu, het probleem is dat een groot stuk van de te verdelen taart wordt verstopt in kluizen en koelkasten in belastingparadijzen." 

Het Commissie-voorstel moet nu behandeld worden door het Europees Parlement en de nationale regeringen. Groenen zullen amendementen indienen die van multinationals vereisen dat ze rapporteren over hun financiële activiteiten in alle landen, zonder uitzondering. Staes wil ook ambitie zien van EU-voorzitter Nederland, een notoir belastingparadijs: "De regering-Rutte heeft beloofd hier een 'voortrekkersrol' te willen spelen, dus ik reken op een snelle behandeling en volle steun voor aanscherping van het voorstel".

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?