Persberichten

AA
Groenen krijgen steun voor commissie rond glyfosaat en pesticiden


De voorzitters van de politieke fracties in het Europees parlement gaven deze ochtend hun goedkeuring voor de oprichting van een speciale parlementaire commissie die de Europese besluitvorming rond glyfosaat en andere pesticiden en herbiciden tegen het licht moet houden. Dit besluit is het directe gevolg van de grote controverse in heel Europa, rond de nieuwe Europese vergunning die tot onbegrip van velen afgelopen december voor glyfosaat werd verleend.

Europees parlementslid Bart Staes (Groen) onderhandelde het mandaat voor deze speciale commissie en bereikte gisterenavond een akkoord met de andere politieke fracties: “Ik ben verheugd dat dit thema de speciale aandacht van een groep toegewijde parlementsleden zal krijgen, de aandacht die het verdient. Het wijd verspreidde gebruik van een cocktail aan pesticiden en herbiciden hebben immers een grote impact op ecosystemen, op biodiversiteit, op de volksgezondheid en op hoe we aan landbouw doen. Er gaan vele miljarden euro in om, en tegelijkertijd hebben vele van deze middelen hebben een hormoon-verstorende werking.” 

Een parlementaire onderzoekscommissie naar de affaire, zoals die voor Dieselgate, werd afgelopen najaar meteen uitgesloten door de grootste politieke fracties; Maar dankzij het doorzetten van de groene fractie en met name onderhandelaar Bart Staes kwam er dan wel een akkoord voor een speciale commissie, die in februari bekrachtigd moet worden in een plenaire zitting. De commissie zal dertig leden tellen en naar verwachting in maart van start kunnen gaan en binnen negen maanden een rapport met aanbevelingen moeten afleveren.  

Staes: “Het is te danken aan het harde werk van milieubewegingen, de mobilisatie van miljoenen Europese burgers en het onderzoekswerk van onafhankelijke wetenschappers en journalisten dat we dit thema hoog op de politieke agenda kregen. De commissie zal nu verder onderzoeken wat er misloopt en beter kan op het vlak van de Europese procedures voor het analyseren van chemische bestrijdingsmiddelen in het algemeen. In het bijzonder zal er worden nagegaan wat er fout liep bij de beoordelingsprocedure voor glyfosaat. En met name zal worden ingezoomd op het werk van de agentschappen die ervoor verantwoordelijk waren: in eerste instantie het Duitse BfR, en vervolgens de Europese agentschappen EFSA en ECHA."

Staes wijst er op dat er in de Verenigde Staten nog steeds een belangrijk proces loopt, waarbij duizenden kankerpatiënten multinational Monsanto – de bedenker en grootste producent van glyfosaat dat mogelijk overgenomen zal worden door het Duitse chemiebedrijf Bayer – aanklagen voor het manipuleren en censureren van wetenschappelijke informatie rond de schadelijkheid van glyfosaat.

Staes: “Daar zullen we de komende maanden nog belangrijk nieuws over horen. Hoe dan ook is duidelijk dat de volksgezondheid, biodiversiteit en het voorzorgsprincipe altijd voorop moeten staan bij de beoordeling van chemische producten, waarbij de inzet van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek en een transparante besluitvorming onmisbaar zijn.”    

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?