Persberichten

AA
Groen geeft geen steun aan nieuwe Europese Commissie Juncker
"Juncker kiest eenzijdig voor een ouderwets Europa van liberalisering, handel en interne markt en toont te weinig ambitie op milieugebied." Dat stelt Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen, na de hoorzittingen met het team eurocommissarissen dat Juncker heeft geformeerd. De Europese Groenen stemmen daarom vandaag tegen de nieuwe Europese Commissie.

Staes noemt twee redenen waarom de Groenen team-Juncker niet steunen: dit team is helemaal niet duurzaam en teveel gebaseerd op politiek handjeklap tussen de drie grote politieke fracties. "Een cruciaal aspect dat ontbreekt is hoe we de afgebrokkelde Europese democratische soevereiniteit op de excessieve macht van multinationale bedrijven en financiële markten terug veroveren. Daarvan zien we weinig terug in de plannen en het team van Juncker."

"Duurzame ontwikkeling zou in het hart moeten staan van de strategie om te komen tot een economisch veerkrachtig en toekomstbestendig Europa, maar uit alles blijkt dat duurzaamheid juist het kind van de rekening is geworden," aldus Staes. "Bovendien ziet het ernaar uit dat Juncker het eenzijdige bezuinigingsbeleid van zijn voorganger Barroso onverminderd voortzet, ten koste van de bescherming van mens en milieu. Daar lossen we de crisis niet mee op."

Staes ziet graag een meer politieke Europese Commissie, zoals eerder aangekondigd door Juncker zelve. Hij was ook te spreken over het idee van Juncker om te werken met vicevoorzitters met een coördinerende taak. Maar bij de benoeming van de nieuwe Commissie is veel misgegaan.

Staes: "De kwaliteit is aangetast door politieke spelletjes. Binnen de grote coalitie van socialisten en christendemocraten die Juncker steunt, hebben de partijen de kritiek op elkaars kandidaten ingeslikt onder de dreiging dat een kandidaat van hun eigen politieke kleur geslachtofferd zou worden. Daardoor treedt nu een aantal zwakke of dubieuze commissarissen aan, zoals de oliebaron Cañete op de post van klimaatcommissaris. Zeggen dat dit geen probleem is omdat hij onder "curatele" is gesteld is op zich al bedenkelijk: een klimaatcommissaris onder curatele is zeggen dat het Europees klimaatbeleid onder curatele staat. Terwijl het méér dan ooit ambitieus en moedig moet zijn. Deze schimmige vorm van politiek handjeklap is een slecht voorteken voor de transparantie die Europa nodig heeft."

De Groenen zullen zich de komende jaren inzetten om meerderheden te vinden om Europa socialer en groener te krijgen. Dat zal niet eenvoudig zijn met deze Commissie, verwacht Staes: "Met een commissaris als Katainen als coördinerend Eurocommissaris zitten de bezuinigingshardliners op rozen. De vage toezeggingen over een sociaal Europa die we ook al van Barroso hoorden, zie ik vooral als een laagje make-up om de sociaaldemocraten tevreden te houden."

Staes: "Juncker zei vandaag zelf dat het de Europese commissie van de laatste kans is. Inderdaad. Steeds meer burgers, die te maken hebben met de steeds erger wordende effecten van de crisis, keren zich af van Europa. Velen beschouwen de EU niet langer als de legitieme hoedster van gedeelde vrede en welvaart, hetgeen ook tot uiting komt in de dalende opkomst bij de Europese verkiezingen. Ik vrees dat velen in de "Europese bubbel" de echt boodschap nog steeds niet goed begrepen hebben."
GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?