Persberichten

AA
Glyfosaat | Wetenschappers trekken (opnieuw) aan de alarmbel

Bijna honderd academici uit de hele wereld stuurden vandaag een brief naar de Europese Commissie om opnieuw de schadelijkheid van glyfosaat - het belangrijkste werkbare bestanddeel van de meest gebruikte herbiciden zoals RoundUp te benadrukken. De 96 experts klagen de recente analyse over glyfosaat van het Europees Voedselveiligheidsagentschap (EFSA) aan en roepen de Europese Commissie op om "een transparante, open en geloofwaardige review van de wetenschappelijke literatuur" uit te voeren. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek kwam recent met gelijkaardige conclusies, maar EFSA, dat de Europese Commissie hieromtrent adviseert, kwam met andere bevindingen. Europees parlementslid Bart Staes – die over deze kwestie morgen (1/12) een lunchdebat met alle betrokken actoren organiseert - stelt: "De economische belangen in deze sector zijn enorm, dus schrikken we niet van een sterk staaltje lobbywerk. Maar ik verkies te luisteren naar onafhankelijke wetenschappers die tot dezelfde conclusie komen,  dat glyfosaat aantoonbaar kankerverwekkend is en slecht is voor het milieu".

Het debat is politiek urgent. Op 10 december zal (het Vast Comité voor Planten, Dieren, Voedsel en Voeder van) de Europese Commissie – mede op basis van EFSA - beslissen of de vergunning van glyfosaat - volgens IARC getypeerd als 'waarschijnlijk kanker verwekkend' – zal worden verlengd en dus blijvend mag gebruikt worden in Europa. EFSA maakte half november haar advies publiek en stelde dat we ons in deze geen zorgen hoeven te maken.

Maar de 96 wetenschappers trekken deze conclusie nu dus in twijfel en halen snoeihard uit naar EFSA en BfR, het Duits agentschap dat in naam van de EU de eerste analyse voor EFSA deed en dus gedelegeerd over een hernieuwde toelating voor glyfosaat beslist. De wetenschappers sturen een gedetailleerde brief met hun voornaamste bevindingen aan de Commissie, en die zijn niet mals: "BfR (en dus ook EFSA) neemt de bewijzen van de schadelijkheid niet ernstig, ze nemen in hun advies niet alle beschikbare wetenschappelijke studies (en bewijzen) in overweging of ze baseren zich op niet openbaar verschenen studies."

Staes: "Als dit klopt lijkt me dat intellectueel oneerlijk en zelfs erg onverstandig. Als na zoveel onderzoek blijkt dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is, dan moet alles in het werk worden gesteld om het product van de markt en uit de rekken te halen. Monsanto - die de schadelijkheid allicht kent - vermoedt al jaren een mogelijk verbod maar profiteert ten volle van deze laksheid van het beleid. Hun kassa rinkelt terwijl ze het product zelf al lang hebben afgeschreven."

Zeer belangrijk om weten is dat de toxiciteit van al dit soort pesticiden en herbiciden nooit in samenhang wordt onderzocht - in hoeverre versterken ze elkaar? - maar steeds middel per middel worden getest.

Dinsdag 1 december is er tevens een hoorzitting van de Milieucommissie van het Europees Parlement over glyfosaat en op de middag organiseert Bart Staes, samen met collega Martin Häusling, een lunchdebat over hetzelfde onderwerp.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?