Persberichten

AA
Financial Secrecy Index toont aan dat Europese Unie tekort schiet inzake belastingbeleid


In de mondiale top tien van de jaarlijkse Financial Secrecy Index staan enkele Europese lidstaten. Dat blijkt vandaag uit de publicatie van die Financial Secrecy Index door het Tax Justice Network (TJN), een internationale NGO die zich toespitst op belastingontduiking en witwaspraktijken. Europees parlementslid  Bart Staes (Groen): "Deze index is een rangschikking van landen op basis van enerzijds de mate waarin ze financiële informatie geheimhouden en anderzijds hun offshore financiële activiteiten. De index toont ons de echte situatie op het vlak van financiële geheimhouding en de realiteit is erger dan wat de Europese lidstaten willen toegeven. De realiteit onder ogen zien is nochtans een vereiste om problemen op te lossen.”

In de top tien vinden we niet alleen twee Europese lidstaten,  Luxemburg en Duitsland, maar de Kaaimaneilanden en het Kanaaleiland Guernsey.“Het feit dat Luxemburg, Duitsland en de overzeese gebieden van het Verenigd Koninkrijk zo prominent aanwezig zijn op deze lijst toont aan dat de Europese Unie dringend in eigen boezem moet kijken”, voegt Staes toe. België heeft als middenmoter op plaats 53 niets om echt trots op te zijn, en onze noorderburen in Nederland op positie 14 al helemaal niet.

Daarnaast noemt TJN ook vier andere gebieden die opgenomen kunnen worden in de Europese blacklist van belastingparadijzen, namelijk Zwitserland, Hong Kong, Taiwan en de Verenigde Arabische Emiraten. Die gebieden zijn echter enkel opgenomen in de zogeheten grijze lijst van de Europese Unie. Deze grijze lijst bestaat uit landen die erkend worden als problematisch, maar die hebben aangegeven dat ze de nodige stappen willen zetten om hun wetgeving op vlak van belastingen te verbeteren.

“Er hangt een waas van geheimzinnigheid rond de manier waarop de Europese zwarte lijst van belastingparadijzen werd opgesteld.  Deze vandaag gepubliceerde index toont aan dat het huidige proces volstrekt ontoereikend is omdat er op de Europese lijst geen enkele Europees land voorkomt. Het is dus tijd om deze procedure openbaar te maken. De Europese leiders moeten werk maken van de duidelijke richtlijnen, die overigens al uitgestippeld zijn door het Europees Parlement – na de PANA-onderzoekscommissie - om een einde te maken aan massale belastingontduiking.”, aldus Bart Staes.

“Zolang Europese leiders en de ministers van Financiën het volledige plaatje niet willen zien en we als Europeanen de hand niet in eigen boezem steken, zal er nog vele jaren voor miljarden aanbelastinggeld ontsnappen aan de nationale schatkisten, met alle gevolgen van dien voor de burgers in de lidstaten”, voegt Staes toe.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?