Persberichten

AA
Expertenstudie: Vragen blijven over kernreactoren Doel 3 en Tihange 2

Vijf internationale experten hebben een lijst van maar liefst 56 vragen opgesteld over de scheurtjes in de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2. De experten, waaronder materiaaldeskundige Ilse Tweer en Dieter Majer, voormalig hoofd van de Duitse nucleaire veiligheid, maakten deze analyse op vraag van de Europese Groenen. De conclusie van de expertenstudie is duidelijk: Doel 3 en Tihange 2 hadden in juni 2013 nooit mogen heropgestart worden.

De reactoren draaiden gedurende 10 maanden. Ondertussen liggen beide reactoren weer stil sinds de testen in maart een onveiligheidsprobleem aan het licht brachten.

Voor Groen-Kamerlid Kristof Calvo bevestigt de expertenstudie de ernst van de problemen met deze reactoren. Calvo: “De opmerkingen zijn fundamenteel. Op basis van de openbaar gemaakte documenten kwamen de experten tot drie categorieën van kritiek: methodische fouten, gebrekkige productdocumentatie en fouten in onderzoeksdetails”. Een opmerkelijk punt is dat Electrabel noch het FANC niet weten welke de werkelijke kenmerken van het materiaal in het reactorvat zijn.

“Naast de punten van kritiek stuitten de deskundigen ook telkens weer op vragen die niet te beantwoorden zijn op basis van de gepubliceerde documenten. Omdat heel wat vragen nog niet zijn beantwoord door het FANC, werken ze met een vragenlijst”, legt Europees parlementslid Bart Staes uit.

“Die vragen moet nu maar eens beantwoord worden. Inzake nucleaire veiligheid neem je best geen enkel risico. Als er nog maar de minste twijfel blijft over de veiligheid van deze reactoren, mogen ze vanzelfsprekend niet opnieuw heropstarten”, vult Calvo aan.

Het bijkomend onderzoek dat nu wordt uitgevoerd, zal wellicht langer duren dan tot juni. Dat bleek uit de hoorzitting in de subcommissie Nucleaire Veiligheid vorige week in de Kamer. “Het is cruciaal dat er ondertussen niet gewoon wordt gewacht. Aan netbeheerder Elia is alvast gevraagd om een winterplan voor te bereiden. Dat is belangrijk, want de bevoorradingszekerheid van onze burgers en bedrijven is vanzelfsprekend cruciaal. De lamp zal branden, tenminste als deze regering en de volgende het dossier heel nauw opvolgt. Eén iets is nu al zeker: de oude kerncentrales zijn het probleem voor onze energiezekerheid, niet de oplossing”, besluit Calvo.

Groen Europees parlementslid Bart Staes: "Bij een Europese stemming vorige week over nucleaire veiligheid bleek dat de meeste politieke partijen dit thema onvoldoende serieus nemen. De stemming ging over de herziening van Europese regels over nucleaire veiligheid en werd ingediend door energiecommissaris Oettinger. De amendementen van de Europese groene fractie op het zogenaamde Jordan rapport werden weggestemd, inclusief door de socialisten. Die voorstellen waren niet alleen onvoldoende omdat ze de facto de veiligheidszorgen rond verouderde nucleaire centrales in Europa wegpoetsen. Maar met de stemming zette het Europees parlement grotendeels zichzelf buitenspel als medewetgever op de voorstellen van Oettinger. "

Lees het volledige rapport.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?