Persberichten

AA
Europese Ombudsman zet Europese Commissie in haar hemd wegens contacten met tabakslobby

De Europese Commissie onder José Manuel Barroso heeft te veel geheime contacten met tabakslobbyisten gehad en toonde daarbij een schrijnend gebrek aan transparantie. Europees parlementslid Bart Staes (Groen): "Met deze uitgebreide, gemotiveerde uitspraak na een klacht van een NGO, bevestigt de Europese Ombudsman Emily O'Reilly vandaag wat ikzelf en enkele collegae al enkele jaren zeggen: de tabakslobby heeft teveel invloed op het Europese beleid. Met name voormalig Commissie-voorzitter Barroso en de voormalige secretaris-generaal Catherine Day, thans speciaal adviseur van Juncker, zijn daarvoor verantwoordelijk. Het feit dat de nieuwe Commissie deze uitspraak in een eerste reactie naast zich neerlegt, geeft aan dat de mentaliteit helaas niet gewijzigd is, met dank aan de invloed van mevrouw Day."

De Ombudsman eist dat de hele Commissie elke ontmoeting met tabakslobbyisten, ook met hun advocaten, registreert en ook de notulen van die vergaderingen publiceert. Staes: "De Europese instellingen nemen het gelobby en de invloed daarvan op wetgeving onvoldoende serieus. Zij moeten in hun contacten met de tabakslobby voldoen aan een internationaal overeengekomen WHO-Kaderverdrag inzake tabaksontmoediging (FCTC), dat door de EU is ondertekend, maar helaas nog amper geratificeerd."

Staes: "In het bijzonder artikel 5, lid 3, van de FCTC wordt door de instellingen niet gerespecteerd. Dat bevat de volgende aanbevelingen: "Wijs partnerschappen en niet-bindende of niet-uitvoerbare overeenkomsten met de tabaksindustrie af" en "De-normaliseer en, voor zover mogelijk, reguleer activiteiten die door de tabaksindustrie worden omschreven als "maatschappelijk verantwoord", met inbegrip van, maar niet beperkt tot activiteiten die worden omschreven als "maatschappelijk verantwoord ondernemen". 

De Europese Commissie zegt vandaag in een reactie dat de bestaande transparantieregels voldoende zijn en dat organisaties of parlementsleden altijd vragen mogen stellen en dan een eerlijk antwoord zullen krijgen. Staes: "Dit is een verkeerde visie op transparantie en volgens de ombudsman zelfs een vorm van "slecht bestuur". Het punt is dit: als de Commissie zo laks over transparantie en lobbyisten nadenkt, zeker als het gaat om de tabaksindustrie, wat moet dan wel gebeuren in andere dossiers? We zagen al flagrante voorbeelden m.b.t. hormoonverstorende stoffen. De doorgeslagen lobby is de cholera én de pest van de Europese Unie."

Staes: "We weten in verband met Dalligate - de commissaris die moest aftreden omdat hij een in scene gezet contact met een lobbyiste had - dat zowel het kabinet Barroso, mevrouw Day en de juridische dienst van de Commissie vele contacten hadden met de tabakslobby. Onder meer met Michel Petite, voormalig EU-topambtenaar en jurist en nu advocaat voor onder andere Philip Morris. In mei 2012 nam Petite met mevrouw Day contact op om haar in kennis te stellen van informatie van Swedish Match over een vermoedelijk geval van omkoperij, hetgeen leidde tot de val van Dalli. En tot het afzwakken van de nieuwe Europese tabakswetgeving." 

Staes: "De groenen waren blij met de verstrenging van de tabakswetgeving (TPD) in februari 2014, maar betreurden dat het eindresultaat van de onderhandelingen minder ambitieus was dan het oorspronkelijke Commissievoorstel. Het bereikte akkoord was een stap vooruit voor de EU om de enorme gezondheids- en sociale problemen die met tabaksconsumptie gepaard gaan, aan te pakken. Maar de TPD schiet tekort in vergelijking met de oorspronkelijke voorstellen en de goede voorbeelden uit andere landen. Het resultaat van een ongeziene lobbyoperatie van de tabaksindustrie. Met roken als doodsoorzaak nummer één in de EU (roken leidt tot 700.000 voortijdige sterfgevallen per jaar) zijn sterke regels van vitaal belang voor Europese burgers en de volksgezondheid, maar ook voor de belastingbetaler die opdraait voor de rekening van deze vermijdbare ziekten."

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?