Persberichten

AA
Europese commissie moet dringend gedragscode updaten

 

 

De Europese Commissie vergaderde vandaag , maar ondanks de aankondigingen van voorzitter Juncker dat er een nieuwe gedragscode op de agenda zou staan, werd er dienaangaande geen voorstel besproken.   

 

Europees parlementslid Bart Staes: “Gezien de recente schandalen rond Barroso, Kroes en Oettinger, zou je denken dat de Europese Commissie zo snel mogelijk zou handelen om Europese burgers duidelijk te maken dat ethiek serieus genomen wordt. Voor vele burgers is het veel te gezellig in de befaamde draaideur tussen de Europese instellingen en big business. Als Juncker & co het ernstig menen met het herstellen van het vertrouwen in hun integriteit, dan moeten ze urgent op de proppen komen met verstrengde regels voor nieuwe en uittredende eurocommissarissen. De rol die nieuwe commissarissen  vroeger in het bedrijfsleven speelden moet grondiger worden nagekeken en de afkoelingsperiode voor hen die de Commissie verlaten moet worden verlengd tot drie jaar.”         

 

“De meest recente schandalen rond Oettinger en het non-antwoord van de Europese Commissie toonde opnieuw aan dat men niet in staat lijkt om op een degelijke manier om te gaan met ethische kwesties. We wachten dus steeds langer op een update van de gedragscode, die dan ook nog eens correct geïmplementeerd zal moeten worden. Herstel van vertrouwen zal er alleen maar komen als er een zichtbaar en duidelijk proces op gang komt waarbij de regels worden nageleefd en dat er sancties volgen als ze niet worden nageleefd. Het Ethisch Comité van de Europese Commissie moet echte tanden krijgen, met de macht om zelf onderzoeken te starten. Als uit onderzoek blijkt dat ze de regels niet respecteerden dan moet dat publiekelijk gesanctioneerd worden via bijvoorbeeld een boete.”      

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?