Persberichten

AA
Europees emissiehandelssysteem zal met compromis helaas blijven kwakkelen

De commissie leefmilieu in het Europees Parlement stemde vandaag over technische voorstellen die het overaanbod van CO2 emissie uitstootrechten in het EU emissiehandelssysteem moeten aanpakken, zoals een 'Market Stability Reserve' (MSR) mechanisme. Bart Staes, Europees Parlementslid voor Groen, vindt het een gemiste kans dat dit marktstabiliserende systeem pas in 2019 in werking zal treden: "Dit zal de goede werking van het emissiehandelssysteem blijvend ondermijnen door een overaanbod aan uitstootrechten".

Staes: "Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dit MSR-mechanisme het best ten laatste in 2017 in werking treedt, want hoe langer er gewacht wordt, hoe groter het overschot aan uitstootrechten. Daarnaast zorgt vertraging voor een ongewenste schommeling in de CO2-prijs, die met 7 euro per ton nu systematisch te laag is. Een te lage koolstofprijs remt innovaties in energie-efficiëntie.

Deze bevindingen werden niet alleen onderschreven door ngo's en groene politici, maar ook door grote bedrijven als Shell en Unilever, want zij hebben onder de huidige omstandigheden moeite om innovaties op de markt te krijgen."

Staes: "Met de kerk in het midden te houden, zoals Yvo Belet voorstaat, zullen we er niet geraken. Iedereen is het er over eens dat het emissiehandelssysteem kreupel werkt, maar in plaats van het probleem nu grondig op te lossen, wordt het toch op de lange baan geschoven. Belet had een uitgelezen kans om de MSR snel in te voeren. Als rapporteur is hij eindverantwoordelijke op dit dossier en als christendemocraat vertegenwoordigt hij de stem van de grootste politieke partij. Alle (!) andere partijen wilden uiterlijk in 2017 beginnen, en de Groenen stelden voor om volgend jaar al van start te gaan. De christendemocraten weigerden en de socialisten gingen overstag. Uitkomst van de stemming: de MSR begint pas in 2019. Tijdens de onderhandelingen met de lidstaten zal daar onder druk van zwaar vervuilende landen als Polen nog minimaal een jaar bovenop komen."

"Ik begrijp dat mijn collega Belet wijst naar onwillige landen als Polen, maar als het Europees parlement al met een té zwak compromis gaat onderhandelen dan verliezen we uiteindelijk allemaal. Want voor de duidelijkheid, met dit energiebeleid komen we er niet om de opwarming onder de 2 graden te houden. De gevolgen zijn volgens het IPCC nogal desastreus. "

Verder stelt Belet dat voor bedrijven die de hoogste normen halen, gratis uitstootrechten blijven bestaan. Bart Staes: "Dit betekent een voortzetting van het huidige systeem want momenteel ontvangt 97% van de industriële sectoren onder het EU emissiehandelssysteem gratis emissierechten, dat heeft dus niets met "de hoogste normen halen" te maken. Het jarenlange weggeven van emissierechten is trouwens de grootste oorzaak van het overschot dat de MSR moet bestrijden. Door de invoering van een zogenaamd 'innovatiefonds' zorgt Belet er ook nog eens voor dat de industrie extra geld bovenop de gratis rechten zal ontvangen. Tot slot weigert Belet een deel van het huidige overschot aan emissierechten uit de markt te halen en te schrappen. Nu zullen ze in de MSR boven de markt blijven hangen en uiteindelijk terug komen. Niet alleen drukt dit de CO2-prijs, het zorgt eveneens voor een verzwakking van toekomstige klimaatdoelen van de EU."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?