Persberichten

AA
Euroleiders moeten Grieken leiderschap tonen en geen arrogante tunnelvisie

"Nu de Grieken hebben gesproken en duidelijk hebben gemaakt dat ze genoeg hebben van een mislukt besparingsbeleid, is het tijd dat de Europese leiders uit hun mentale torens afdalen en met een echt uitgestoken hand hoop bieden. Er is geen tijd meer om de zaak van de Griekse schuld voor ons uit te blijven schoppen," aldus reageert Europees parlementslid Bart Staes (Groen). "De situatie is nijpend, maar niet alleen Griekenland heeft behoefte aan ander Europees beleid, heel Europa heeft daar behoefte aan." 

Staes: "Welk oordeel je ook moge hebben over de omstandigheden waarin het referendum plaatsvond, de resultaten moeten gerespecteerd worden. De Griekse crisis is een diepe Europese politieke crisis en zal, als men blijft zweren bij de foute aanpak, een zware impact op de Europese Unie hebben."   

Staes: "Een meerderheid van de Grieken wil de euro houden en binnen de EU blijven en dat is waarschijnlijk in ons aller belang. Hoe men dit realiseert moet nu de inzet zijn van hernieuwde onderhandelingen. Alleen met politieke moed, verantwoordelijkheidsgevoel en leiderschap dat niet uitgaat van het eigen grote gelijk, kan een uitweg bieden."   

De Europese groene fractie wijst op enkele cruciale ingrediënten om de situatie te remediëren: 

  1. Directe financiële steun om een formeel failliet van Griekenland te voorkomen, dus financiering voor de komende maanden op een wijze die economisch en sociaal deugen. De steun moet ook dienen om de humanitaire zorgen op te vangen. 
  2. Een Europese top over het herstructureren van de schulden, niet alleen, maar in de eerste plaats van Griekenland, om die schuld op langere termijn houdbaar te maken.  
  3. Een investeringsplan voor duurzame groei, o.a. via de Europese fondsen die klaarliggen of niet gebruikt werden en via de Europese Investeringsbank (EIB).  
  4. De Griekse overheid moet gesteund worden bij het geleidelijk hervormen van die aspecten van de overheid en de samenleving die ergens voortvloeien uit de dictatuur. Vooral goed bestuur, het uitbouwen van een goed functionerende belastingdienst en het bestrijden van cliëntelisme en corruptie zijn cruciaal.    
GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?