Persberichten

AA
EU en haar lidstaten moeten sociale uitbuiting werknemers uitroeien!


Dat maakte het Europees Parlement duidelijk in het vandaag gestemde rapport over sociale dumping van Balas. Met dit rapport maken we de Europese Commissie duidelijk wat er moet veranderen aan bestaande EU-wetgeving over arbeidsmobiliteit. Bart Staes, Europees parlementslid voor Groen is tevreden dat het EP een krachtig signaal uitstuurt: “Elke werknemer kan slachtoffer worden van sociale uitbuiting, of je nu uit Oost- of West-Europa komt. Het is dan ook belangrijk om voldoende sociale bescherming te voorzien voor alle werknemers en criminele bedrijven aan te pakken. Commissievoorzitter Juncker zei vanmorgen in zijn State of the Union dat Europa niet sociaal genoeg is. Klopt, maar ik hoop dat het niet bij woorden blijft, want sociale dumping is het gif dat het Europese project om zeep helpt. Ik schaam me dat mannen en vrouwen uitgebuit worden in dit Europa van de 21e eeuw.”

Het rapport Balas wil de bestaande problemen rond uitbuiting en het schenden van arbeidsrechten van werknemers aanpakken. Daartoe moeten zowel de Europese Commissie als de lidstaten werk maken van een correcte implementatie van bestaande Europese en nationale wetgeving én effectievere controles uitvoeren. Het bekendste voorbeeld is detachering, maar ook schijnzelfstandigheid, postbusbedrijven, uitzendarbeid en zwartwerk worden misbruikt om arbeidsstandaarden in de EU te omzeilen. Grootste slachtoffers zijn de transport-, bouw, landbouw- en zorgsector en huishoudelijk werk.

Staes: “Dit toont de beperkingen aan van een EU die veel verder staat op economisch vlak dan op politiek en sociaal gebied. Het vrij verkeer van personen in de EU is een belangrijke hoeksteen en moeten we bewaken. Een interne markt met vrije concurrentie speelt lidstaten met verschillende loonkosten tegen elkaar uit. Het is altijd de werknemer die daarvan de dupe is: de ‘Westerse’ werknemer die zijn job naar ‘Oosterse’ werknemers ziet gaan en ‘de Poolse’ loodgieter of ‘de Roemeense’ metser die uitgebuit wordt.”

Het rapport vraagt om meer controle en een betere coördinatie van grensoverschrijdende arbeidsinspecties om zo het principe “adequaat loon en sociale bescherming voor alle werknemers” in realiteit te zien. Arbeidsinspecties moeten toegang hebben tot relevante informatie over bedrijven en er zou een Europese zwarte lijst voor bedrijven die arbeids- en sociale wetgeving overtreden, moeten komen. Bedrijven moeten ook aantonen dat ze effectief activiteiten uitvoeren in het land waar ze geregistreerd staan. Zo kan een einde gemaakt worden aan postbusbedrijven. En valse schijnzelfstandigheid in de transportsector moet worden aangepakt.

Staes: “Het probleem ligt niet bij die werknemers die, net zoals jij en ik, gewoon een job willen uitoefenen om zo te voorzien in hun financiën en eigenwaarde. Het probleem zit bij de mensen die hen tewerkstellen én bij de lidstaten die onvoldoende controleren en samenwerken! Zo gingen er sinds 2012 in België al 20.300 jobs verloren in de bouwsector en verdere toekomstprognoses zijn somber. Daarom moeten we een gelijk speelveld van hoge standaarden creëren tussen alle lidstaten. Daarmee pakken we de ziekte, de race to the bottom van sociale rechten, en niet enkel de symptomen aan. Ik wil een solidaire Europese Unie die beschermt, niet verdeelt!”

 

 

 

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?