Persberichten

AA
Dalligate | Barroso zou voor het Belgisch gerecht moeten verschijnen

In 2012 ontsloeg José Manuel Barroso, toenmalig Commissievoorzitter, zonder duidelijke aanleiding zijn commissaris voor Volksgezondheid John Dalli, die toen werkte aan een verstrenging van de tabaksrichtlijn. Ondanks verschillende vragen van het Europees Parlement over het gebrek aan transparantie en de verdachte rol die de tabaksindustrie gespeeld heeft in deze affaire, blijven vele vragen onbeantwoord. Vandaag wordt één van de hoofdrolspelers in dit schandaal, M. Giovanni Kessler, directeur van het Europees Antifraudebureau (OLAF) van zijn diplomatieke ontschendbaarheid ontheven om gehoord te worden in het onderzoek van het Belgisch gerecht. Bart Staes, die een actieve rol heeft gespeeld om deze zaak aan het licht te brengen, is blij met deze nieuwe ontwikkeling: "We zijn er altijd van overtuigd geweest, dat de waarheid vroeg of laat aan het licht zou komen in deze zaak, die veel weg heeft van een slechte politieroman."

Staes: "De bekendmaking van het opheffen van de diplomatieke onschendbaarheid slaat in als een bom. Ik ben blij met dit nieuws, maar wacht nog op een officiële bevestiging van de Europese Commissie. Sinds oktober 2012 verdenk ik er M. Kessler van een illegaal onderzoek te hebben gevoerd naar de schuld van ex-Commissaris Dalli. De conclusies van dit onderzoek werden door Barroso gebruikt om zonder omhaal de Commissaris te ontslaan op 16 oktober 2012. Justitie zal met deze wending de heer Kessler kunnen bevragen over de vele onduidelijkheden die nog bestaan in het dossier. Ik beschik sinds enkele dagen over een integrale opname van de ondervraging van mevrouw Gayle Kimberley die aan de oorsprong ligt van dit schandaal. Kimberley is ingehuurd door de tabaksindustrie om Dalli in de val te lokken. De geluidsopname onthult alleszins de fouten die zijn gebeurd door Kessler in de uitoefening van zijn functie.

Catherine Day, voormalig Secretaris-Generaal van de Europese Commissie, moet eveneens ondervraagd worden door het gerecht over haar rol in deze zaak. We vragen daarenboven ook de opheffing van de diplomatieke onschendbaarheid van Barroso, zodat ook hij kan getuigen voor de rechtbank."

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?