Persberichten

AA
Commissie stelt beslissing over glyfosaat uit


De beslissing over de verlenging van het controversiële middel glyfosaat is dan toch uitgesteld door verdeeldheid bij de vertegenwoordigers van de lidstaten. Bart Staes (Groen) reageert tevreden: 'Dit is een eerste veldslag die we winnen, maar de strijd is nog niet gestreden!'

De Europese Commissie had aanbevolen om het middel glyfosaat, het meest gebruikte bestanddeel in onkruidverdelgers, voor de komende 15 jaar goed te keuren. Maar groeiende tegenstand bij de regeringsvertegenwoordigers leidde ertoe dat de beslissing wordt uitgesteld.

Staes: "De onverdeeldheid is de laatste dagen alleen maar toegenomen, hetgeen bewijst dat er geen consensus is over de schadelijkheid van het product. Volgens diverse wetenschappers is er wel degelijk een gevaar voor de volksgezondheid en ook de publieke opinie roerde zich in het debat. We kunnen alleen maar toejuichen dat de regeringen eindelijk beseffen dat er steeds minder draagvlak is voor het verdere gebruik van dit product in gewasbescherming."

Staes: "Het is eigenlijk schandalig dat de Commissie de wetenschappelijke onenigheid zomaar naast zich neerlegt en voorstelde om het middel voor de volgende 15 jaar toe te laten op de Europese markt. Het feit dat de Wereldgezondheidsorganisatie glyfosaat als 'waarschijnlijk kankerverwekkend' beoordeelt, zou een reden moeten zijn om een wereldwijd moratorium in te stellen. Het EFSA (het Europees Voedselveiligheidsagentschap) kwam met een tegengestelde evaluatie, maar die wordt fel bekritiseerd.
Gezien de ernstige gezondheidsrisico's en de tegengestelde wetenschappelijke bevindingen, zou de Commissie het voorzorgsbeginsel moeten hanteren, eerder dan de goedkeuring van dit controversieel middel willens nillens door te duwen. Zolang de producenten er niet in slagen aan te tonen dat er geen risico is, mag het product niet toegelaten worden in Europa."

De volgende vergadering van het Standing Committee (verantwoordelijk voor deze materie) is gepland in mei. Het is voorlopig onduidelijk of het dan op de agenda komt.

GroenDe enige partij die sociaal én milieuvriendelijk is.

www.groen.be

De Groenen/EVAGroenen en Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

www.greens-efa.eu

Samen ijveren voor een beter Europa en klimaat?